Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Som vid big bang – för att det är kul

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nervositeten är stor. Ja, håll andan nu, för det här är verkligen spännande! I dagarna sänks de sista komponenterna ner i grottan hundra meter under jord.

Grottan ligger strax utanför Genève, vid Cern, som är det europeiska forskningslaboratoriet för partikelfysik.

Om några veckor inleds här världens största experiment.

Kanske får vi då svaret på en av livets gåtor: hur skapades universum?

Forskarna vid Cern har grävt ner en jättelik accelerator som kallas Large Hadron Collider (LHC). Den är 27 kilometer lång och väger 7?000 ton. I den här gigantiska acceleratorn kommer strålar av protoner att kollidera i nära ljusets hastighet. Som vid big bang.

Vid varje kollision bildas spraymoln av nya partiklar. Och det är där, i de nya partiklarna, man hoppas hitta svaret.

Kanske hittar man till och med Higgspartikeln. Lösningen på en av livets stora gåtor, hur massa bildas.

Nej, jag är ingen naturvetare. Men det här fascinerar mig, jag kan inte låta bli att titta på bilderna och vi pratar om gåtan över kaffebordet.

–?Hur blev allt till? Vad hände?

Jag ringer upp Mats Danielsson. Han är professor i fysik på KTH i Stockholm.

Berätta vad som är viktigt med det här Cern-projektet.

–?Varför man gör det här? För att det är kul!

–?Kul?

–?Grundforskning är oerhört viktigt för att man samlar en massa människor kring en kreativ idé - och så springer man. Du anar inte vad som kan hända när så många människor jobbar tillsammans. Spin off-effekterna kan vara lika viktiga som huvudmålet.

Mats tar ett exempel. World Wide Web skapades faktiskt på Cern när forskarna ville skicka tekniska data till varandra. I dag utvecklar man Griden, som kommer att innebära en enorm kapacitetsökning av webben.

–?Cern är politikernas europeiska dröm, där forskare från hela Europa arbetar tillsammans. Det är alltid lika kul att vara där.

Mats Danielsson uppfann själv en fotonräknare på Cern. Den räknar små, små ljuspartiklar och i dag används den i cancerdiagnostiken över hela världen.

Den stora acceleratorn i grottan kostar 30 miljarder kronor, Sverige bidrar med ungefär en miljard. Det är mycket pengar, men medge att det är spännande.

Visste ni att man kan besöka Cern och titta på experimenten? Själv hoppas jag att få komma dit en dag. Gärna tillsammans med min dotter som läste på KTH redan som elvaåring.

Mats Danielsson säger att rekryteringen till de naturvetenskapliga utbildningarna är ett stort problem.

–?Vi har särskilt svårt att rekrytera tjejer.

Men då har jag i varje fall ett tips till honom. Utveckla kurserna för barn. Det är många år sedan min dotter gick på KTH, men hon älskade det. Hon masade sig upp tidigt på lördagsmorgnarna för att göra experiment med ljud, ljus och rörelse.

Hon valde en utbildning som ligger nära naturvetenskapen, just nu läser hon arkeoosteologi.

Väck lusten, naturvetenskap är kul!

Eva Franchell