Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Vi efterlyser en rasande kvinna

Gudrun Schyman skulle kunna hålla koll på världens första feministiska regering.

Till slut blir man bara förbannad.

På punkt efter punkt konstaterar regeringens utredare att jämställdhetsarbetet står och stampar. Det går alldeles för långsamt och i vissa fall till och med bakåt.

Utredaren Cecilia Schelin Seidegård föreslår en ny myndighet för jämställdhet och det behöver inte bli så mjäkigt som det låter. Tänk er Gudrun Schyman som generaldirektör. Med en rasande kvinna i ledningen för en jämställdhetsmyndighet skulle det äntligen bli liv i debatten.

Fullständigt orädd

Gudrun Schyman har pondus, hon är fullständigt orädd och hennes styrka behövs i kvinnokampen. Hon behöver en plattform, inte nödvändigtvis ett parti.

Så varför inte ge Gudrun Schyman en myndighet i stället.

En gång hade vi en jämställdhetsombudsman, en jämo, som hette Inga-Britt Thörnell. Hon var en barsk jurist som utan vidare kunde skrämma upp både Palme och Fälldin. Vi måste lyfta fram samma sorts starka kvinnor som i dag kan hålla koll på Stefan Löfven och hans handgångna män. "Världens första feministiska regering" kan inte slippa undan så lätt.

Utredningen konstaterar att jämställdhetsarbetet i bland till och med går bakåt och så kan det bara inte fortsätta.

Tjänar mindre

Kvinnor har sämre tillgång till makten. Andelen kvinnliga riksdagsledamöter minskar för andra valet i rad. Männen äger fortfarande näringslivet och akademin.

Kvinnor tjänar mindre än män även inom samma jobb. Arbetsmarknaden är fortfarande könsuppdelad och kvinnojobben är sämre betalda. Kvinnor jobbar deltid och får lägre sjukpenning, a-kassa och pension.

Kvinnor tar hand om barn och föräldrar. De tar ut 75 procent av föräldrapenningen och förväntas ta hand om sina föräldrar när de blir gamla och sjuka. Kvinnor får därmed också ansvar för obetald marktjänst som barnhämtning, matlagning, städ och tvätt.

Kvinnor kränks och hotas. Unga flickor förnedras på nätet. Fler fall av kvinnomisshandel och sexbrott polisanmäls, dock leder inte det till fler åtal.

Kvinnornas medellivslängd ökar inte så mycket som männens. Kvinnor med kort utbildning mår allra sämst. Dödligheten i cancer är 50 procent högre bland kvinnor med grundskoleutbildning, jämfört med dem med eftergymnasial utbildning. Kvinnor känner större oro och får mer lugnande mediciner och sömnmedel.

Grabbkulturen

Männen drabbas givetvis också av ojämställdheten. Cecilia Schelin Seidegård varnar till exempel för den grabbiga antipluggkulturen som kan få stora konsekvenser på sikt. Killarna får svårare att tillgodogöra sin kunskap och riskerar därmed både jobb och framtid.

Allt det här känner vi egentligen redan till, nu handlar det om att metodiskt minska ojämställdheten i det svenska samhället. I dag ligger ansvaret på över 70 myndigheter och därmed blir det egentligen ingen som känner ansvar. Låt därför en myndighet ta kontroll och låt den styras av en riktigt rasande kvinna.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln