Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Även media måste införa gubbstopp

Åsa Romson, Stefan Löfven, Anna Kinberg Batra samt Annie Lööf.

Det är männens historia som beskrivs i skolböckerna. I dag avslöjar Dagens Nyheter att kvinnorna saknas i skolans historieböcker. I de vanligaste utgåvorna utgör de bara 13 procent av alla personer som nämns.

Dessutom minskar andelen kvinnor i kapitlen om 1900-talet. Trots att kvinnorna då gjorde framsteg försvinner de i den moderna historieskrivningen. Margaret Thatcher och Golda Meir finns inte ens med i alla de böcker som i stället är fyllda av manliga nazister.

Statister

– Chockerande. Det här är upprörande ur ett demokratiperspektiv. Risken är stor att unga flickor struntar i historieämnet eftersom det inte handlar om dem, säger professor emerita Ann-Sofie Ohlander till Dagens Nyheter.

Skolboksförlagen pudlar och förklarar att kvinnor ändå finns med i bakgrundsbeskrivningarna. Och visst, de finns säkert med i kulisserna. Kvinnor har alltid varit historiens anonyma statister.

I Dagens Nyheter säger krönikören Jonas Thente slutligen ifrån: "Läroboksredaktörer måste skärpa sig."

Fler män

Nu är Jonas Thente inte den enda man som får sin bild publicerad i dagens upplaga av Dagens Nyheter. På ledarsidan ser vi bilder av Gustav Fridolin, Stefan Löfven, Jonas Sjöstedt, Erik Helmerson, Harold James samt Susanna Birgersson. Fem män och en kvinna. På debattsidan kan vi läsa ett inlägg om ekonomi som är skrivet av fyra män och en kvinna. Bilden som illustrerar texten föreställer för säkerhets skull två män.

Den som bläddrar vidare hamnar så småningom i sportdelen som i dag publicerar 39 bilder på män. När Dagens Nyheter skriver modern sporthistoria finns kvinnorna över huvud taget inte med.

Även Dagens Nyheter måste skärpa sig.

Gubbstopp

Det gäller givetvis även oss här på Aftonbladet. Med jämna mellanrum upptäcker vi att ledarsidan bara handlar om män och då inför vi gubbstopp. Det brukar hålla i några dagar och sedan är Löfven, Fridolin och Björklund tillbaka igen. Av rena genusskäl är vi oändligt tacksamma för att Anna Kinberg Batra tagit över efter Fredrik Reinfeldt. Tre kvinnliga partiledare borde innebära många möjlighet för oss på redaktionerna, ändå är kvinnorna fortfarande i svår medial minoritet och vi gör egentligen ingenting för att ändra på det.

Tvärtom brukar vi journalister vara extra hårda när vi någon gång bevakar kvinnliga politiker. Mona Sahlin, Maud Olofsson, Annie Lööf och Åsa Romson kan säkert vittna om det.

Författaren Göran Rosenberg har en gång beskrivit journalistik som historien medan den pågår. Vi ska spegla verkligheten och vi måste skärpa oss. Halva regeringen och nästan halva riksdagen består av kvinnor. Över en miljon kvinnor är med i en idrottsförening.

Det måste synas även när vi skriver nutidshistoria.

Följ ämnen i artikeln