Detta är bilden av svensk äldrevård

95-åriga Karin Forslund efter att ha fallit när hon försökt ta sig till toaletten på egen hand. Hon ville inte störa den stressade personalen på hennes äldreboendet.

Karin Forslund ville inte störa.

Sent på natten försökte den 95-åriga kvinnan själv ta sig till toaletten och föll framstupa. Hon försökte igen och föll l­ika illa. Bilden av hennes skadade ansikte cirkulerar nu på sociala medier. Bilden av svensk äldrevård.

En blåslagen kvinna på ett under­bemannat äldreboende.

– Vi skulle önska fler anställda, säger Åsögårdens enhetschef till Söderhamns-Kuriren. Men den budget vi har räcker inte till det.

Söderhamn är inte undantaget, utan snarare regeln inom svensk äldrevård. Under tjugo år har äldreomsorgens a­ndel av BNP minskat med fem procent. Antalet gamla som över huvud taget får någon omsorg har minskat med över sju procent.

Ekonomerna Anna Hedborg och Dan Andersson visar i en rapport för tanke­smedjan Arena idé att äldreomsorgen försämrats. Att gapet mellan resurser och behov snarare växer.

Sedan 1969 har antalet svenskar över 80 år blivit tre gånger så många. Antalet som fyller 100 år har blivit femton gånger så många.

Samtidigt har de som ska försörja dem blivit allt färre. År 1970 gick det 25 yrkesverksamma på en 80-åring. I dag är de n­ere på 12 som ska stå för vården och omsorgen om en gammal medmänniska.

Kontraktet är rivet

Det har alltid funnits ett kontrakt mellan generationerna, de gamla ska inte b­ehöva oroa sig inför ålderdomen.

Men kontraktet är rivet, åtstramningarna fortsätter trots att de gamla och d­eras anhöriga känner stor frustration.

Karin Forslunds dotter berättar för E­xpressen att hennes mamma känner sig som en belastning för personalen som har väldigt mycket att göra. Mamman vill ha mer personal omkring sig.

Karin Forslund är 95 år. I dag är de som får heltidsomsorg både äldre och sjukare, ändå har bemanningen gått ner och kvaliteten på omsorgen har blivit sämre. Samhället sviker sina gamla och inte hjälper det att Alliansen ständigt pratar om valfrihet. Vad ska en gammal människa välja emellan? Ett underbemannat boende eller ett underbemannat boende? Det är hela äldrevården som saknar resurser.

Avlider inom en månad

I själva verket får de gamla vänta länge på att överhuvud taget få en plats på något äldreboende. Det är bara de allra äldsta och sjukaste som får heltidsomsorg. På Kungsholmen i Stockholm avlider var fjärde person som beviljats plats inom en månad.

Äldreboendena har blivit vård i livets slutskede och det är en skam att våra allra sjukaste möts av dålig bemanning och sämre service.

Kontraktet mellan generationer måste återupprättas.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln