Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Dödsdansen i Almedalen

5 JULI 2014. TREDJE STATSMAKTEN.

Hela den här veckan har politikerna stått i centrum för strålkastarljuset. Mer än 800 journalister har bespeglat dem på hundratals pressträffar, debatter och seminarier över hela Visby.

Det är därför så många politiker åker hit. De vill komma ut i media. Bli sedda och valda eller omvalda.

Men det kan vara sista chansen, för det är en dödsdans vi bevittnar. Årets valrörelse riskerar att bli den sista stora medieföreställningen någonsin.

Lokala nyhetssändningar nere

Medierna är i kris. Hela nyhetsredaktioner försvinner. Jämfört med förra valet har andelen lokala nyhetsartiklar om politik minskat med en femtedel, visar en undersökning från SvD/Retriever. Sparpaketen avlöser varandra och för varje månad som går blir antalet journalister färre.

TV4 har släckt ner sina lokala nyhetssändningar. Var tredje anställd får gå när Helsingborgs Dagblad slås ihop med Sydsvenskan. Stampen omstruktureras,

lokaltidningarna i Stockholm säljs, 40 journalister får lämna Göteborgs-Posten.

Tidningen Metro lägger ner sin egen nyhetsbevakning och köper färdiga texter från TT. Storstadstidningarna slimmar och bemanningsanställer på timmar. Det handlar om en bransch i kris, men vi journalister skriver så ogärna om oss själva.

På ett år har Journalistförbundet tappat 383 journalister och medlemsantalet ligger nu på under 17 000.  Snart är papperstidningarna borta, läsarna finns på nätet och där har tidnings­ägarna mycket svårare att få ihop affären. Inte ens tv drar tittare som förr. Den unga generationen kollar hellre på nätet och SVT förlorar sina licenspengar.

Måste få en säker finansiering

Det finns kommuner som inte har någon nyhetsbevakning över huvud taget. Korruption, maktmissbruk och förskingring kan pågå utan att någon noterar skandalerna. Den krympande skaran samhällsreportrar hinner inte gräva som förr utan hänvisas allt oftare till riksdagspartiernas läckta nyheter.

Den tredje statsmakten försvagas och väljarinformationen blir därefter.

Hur ska nästa generation ens förstå vad de kan rösta på? Ska de hänvisas till Twitter,

Facebook eller Googles censurerade artiklar? Mediernas kris är ett demokrati­problem. Det är en fråga för ägarna, men också för alla de politiker som just nu flockas framför kamerorna i Almedalen. Sverige behöver återupprätta mediepolitiken. Public service måste få en säker finansiering och tidningarna ett nytt och modernt presstödssystem. God journalistik kan inte straffbeskattas.

Även nästa valrörelse måste mötas av oberoende och kritiskt granskande journalister.

Följ ämnen i artikeln