Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Dags att stoppa Fredrik Reinfeldt

Skriv på Fredrik Reinfeldt vill sänka skatten med ­ytterligare 16 miljarder kronor. Det är dags att vi säger ifrån.

21 augusti 2013

Uppropet

Närmare 50 000 läsare har redan skrivit på ledarsidans upprop för skolan och mot fler skattesänkningar. Nu fortsätter vi kampanjen mot Moderaternas femte jobbskatteavdrag.

För att citera Margareta Winberg, ­lärare och ­före detta socialdemokratisk minister:

– Fler måste beskriva sambandet mellan välfärd och skatt.

Stödet minskar

För skolan handlar ­inte om bara riskkapital, bolagiseringar och konkurser. Skolan är framtiden för Sveriges alla barn och de behöver inga skattesänkningar. De behöver lärare som har tid, de behöver pennor, papper och skolbibliotek.

De behöver personal som kan lyssna och stötta, skolsköterskor, psykologer och assistenter.

Hur långt har det gått när en hög­stadietjej kan skolka i två år utan att ­någonting händer? Skolbänken stod tom, men rektorn på Hässelby Villastads skola­ tog inte reda på varför. I tidningen Metro­ kan vi läsa att ledningen aldrig gjorde ­någon utredning av flickans frånvaro för ”hon var ju aldrig där”.

Nu får skolan visser­ligen hård kritik av Skol­inspektionen. Men hur kunde det gå så långt? 

Höstterminen har just startat och i bland annat Stockholm minskar stödet till barn med särskilda behov. ­Resursskolor hotas av nedläggning och skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) meddelar att om det är kris kan barnen alltid börja i någon annan skola.

Det finns inga resurser, barn ställs mot barn och det är alltid de svagaste eleverna som drabbas hårdast. 

Medan regeringen har minskat skatten har 12 600 lärare försvunnit från svenska skolor, ­visar en undersökning från riksdagens utredningstjänst. 1 000 special­lärare är borta och det innebär att de vanliga klasslärarna – som redan fått större klasser – nu också måste hinna med de elever som har extra svårt att ­lära.

Dags att säga stopp

Var det en sådan skolmiljö vi önskade åt våra barn? Var de extra skattepengarna verkligen värda det?

Skattesänkningarna märks redan i förskolan. De märks på fritids. I Stockholm har en genomsnittlig fritidsavdelning nästan 50 barn. Är det ens möjligt att läsa en läxa i en sådan omgivning?

Skattesänkningarna märks inte minst i grundskolan där mer än var tionde elev lämnar utan gymnasiebehörighet. Hälften av dem kommer aldrig att gå i gymnasiet och riskerar i stället att hamna i ­arbetslöshet och verkligt utanförskap.

När Fredrik Reinfeldt nu vill sänka skatten med ytterligare 16 miljarder är det dags att säga stopp. Värna de sista ­delarna av den svenska skolan. Skriv på mot skatte­sänkningar du också.

Följ ämnen i artikeln