Mer gubbslem med M-politik

vanligare syn Gubbslemmet är en otäck liten alg som trivs i varma sjöar. Och varmare blir det. Effekterna av den globala uppvärmningen syns redan tydligt runtom i världen.

12 JULI 2013. Klimatet

Gubbslemmet är en alg som blivit allt vanligare i våra sjöar. Den exploderar vid beröring och skickar ut slemmiga trådar som fastnar på den mänskliga huden.

På fredag doktorerar Karin Johansson på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och hennes avhandling kommer att handla om den otäcka lilla algen.

Karin Johansson har kommit fram till att gubbslemmet ökar i ett varmare klimat.

Och det kommer att bli varmare. I dagarna pågår ett klimatmöte i Bonn där tusentals tjänstemän diskuterar hur FN kan minska jordens uppvärmning. Lagom till mötet presenterade Internationella energi­rådet, IEA, en rapport som visar på rekordhöga utsläpp av koldioxid. En temperaturhöjning på mellan 3,6 och 5,3 grader kan bli följden.

Gubbslemmet kommer att trivas.

Vi ser redan effekterna av det förändrade klimatet. I USA dör människor i orkaner medan Polen, Tyskland och Ungern står under vatten.

Svår att ta till sig

Klimatfrågan är global och näst intill obegripligt stor. Den är svår att ta till sig och därför kan gubbslemmet tjäna som ett bra exempel. Det stormar i USA, men klimatförändringen går att se till och med i en svensk insjö.

Algen bildar ett slemmigt lager på huden, vilket leder till hudirritation hos känsliga personer, konstaterar Karin Johansson.

Klimatfrågan berör oss in på bara huden.

Ändå är den ingenting Fredrik Reinfeldt lyfter i debatten. Miljö­partiet konstaterar att han inte ens nämnt klimatet under senare år. Annat var det innan klimatmötet i Köpenhamn. Då var Fredrik Reinfeldt ordförande i EU och planen var säkert att han skulle gå segrande ur mötet.

Men det blev pannkaka av alltihop och sedan tystnade statsministern.

Fortsatt tystnad?

Men vad skulle han prata om? Att Moderaterna föredrar motorvägar framför tåg och tunnelbana? I det moderata Miljösverige är det bara gubb­slemmet som trivs.

Varje år gör SOM-insititutet vid Göteborgs universitet en undersökning av vad som oroar svenskarna mest. Etta ligger miljö, tvåa ligger organiserad brottslighet, trea arbetslöshet, fyra klimat och femma en försämrad havsmiljö.

Vi får se i dag, om Fredrik Reinfeldt tar upp svenskarnas viktigaste fråga i riksdagens partiledardebatt – eller om han föredrar fortsatt tystnad.

Följ ämnen i artikeln