Piratpartiet, var finns ni?

8 juni 2013. Avlyssning

Det går inte att ha hemligheter på nätet. Det fick svenskarna ­lära sig redan under FRA-debatten för några år sedan.

Nu avslöjar tidningarna The Guardian och Washington Post att bolag som Apple, Google, ­Facebook och Skype lämnar ut information till NSA, National Security Agency.

NSA är den amerikanska ­avlyssningscentralen, USA:s svar på det svenska försvarets beryktade radioanstalt – FRA.

Ingen blir väl egentligen förvånad.

Nätet vet inga gränser

Den amerikanska avlyssningen omfattar alla former av nättrafik: mejl, telefonsamtal, sms, bilder, chattar, filöverföringar och lagrad data. Privata kontakter och personliga bilder samlas in tillsammans med upp­gifter om var folk befinner sig och med vem.

Vita huset säger i ett uttalande att ingen ska spana på amerikanska medborgare, men det är givetvis inte sant. Det vet vi som lärt oss allt om FRA. Det går inte att separera nationaliteter eftersom nätet inte vet några gränser.

Även om både Google och ­Facebook förnekar att de lämnat ut sina kunder, bekräftar alltså president Obamas medarbetare att det pågår en massövervakning. 

Det är ingen nyhet att säkerhetstjänster spanar på misstänkta terrorister. Inte heller att de samarbetar med varandra, Sverige och USA har till exempel sedan länge haft ett utbyte av information. Det nya är massövervakningen. Att myndigheter spanar på miljontals människor medan de aningslöst surfar runt på nätet.

Det svåraste är kanske sveket. Att bolag som Apple, Google och Facebook ska ha lämnat ut våra liv. De är nästan som ­kompisar och nu röjer de våra politiska kontakter, våra hem­lig­heter, sökord, sms och familje­bilder.

Jakten på terrorismen har blivit alltmer bisarr. Enligt The Guardian har NSA 100 000 ­anställda som spionerar på allt och alla. Vi får hoppas att de ­senaste avslöjandena leder till en vällovlig amerikansk debatt om vad som är viktigt.

Äger dina intressen

För världens Facebook-­användare är avslöjandet ännu en påminnelse om att ingenting är gratis. Facebook äger dina statusuppdateringar, dina ­bil­d­er och dina intressen. De ­använder uppgifterna för att kunna sälja reklam.

Nu lånar man dessutom ut dem så att USA kan genomföra sin kartläggning. Övervakningssamhälle är bara förnamnet.

Är det någon som har sett till Piratpartiet?

Följ ämnen i artikeln