Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

På livets räkmacka ända ner i sängen

Klart att sexualiteten är en klassfråga. Varför skulle den inte vara det?

Sex handlar om tid. Ett par som låter Rut ta hand om städning, läxläsning och gräsklippning får självklart mer tid i sängen.

 Sex handlar om tillfälle. Det är lättare att smita undan i en sjurumsvilla än i en trea med bäddsoffan mitt i vardagsrummet.

 Sex handlar om ork. En välgymmad kropp orkar mer än den som slitits av tunga lyft och monotona arbetsuppgifter.

 Sex handlar om lust. ­Aftonbladets sexundersökning visar att det framför allt är kvinnorna som saknar lust. 20 procent av de tillfrågade kvinnorna känner ofta lust.

20 procent.

Det innebär att 80 procent av kvinnorna är för trötta. De jobbar inom vård, skola och omsorg. Får låg lön för hårt arbete. Sexualiteten är inte bara en klassfråga, utan också en fråga om kön. Kvinnor möter ingen uppskattning i arbetslivet och när de kommer hem får de fortsätta att slita. Vem känner sig utmanande efter en sådan daglig mangling?

Det är knappt man ­orkar till sängen.

Aftonbladets undersökning visar att sexualiteten – precis som många andra njutningar – mest är ­förbehållen dem som har tid, råd, ork och lust.

I dagens tidning beskriver professor Bo Lewin deras liv som en smooth ride. De som åker på ­livets räkmacka glider ända ner i sängen.

Vanligt folk, däremot, de har mindre sex än förr.

För en vecka sedan skrev jag en artikel om svenskarnas minskade sexlust. Jag fick många kommentarer via mejl, Facebook och Twitter. Det var inte särskilt många som förfasade sig, sexualiseringen av det offentliga rummet har nog trubbat av de flesta. I stället gjorde jag tre andra noteringar:

 Den första handlar om skämtarna. Mina konton översvämmades av den ironiska generationen som på något tvångsmässigt sätt måste skämta till det hela.

 Den andra rör de som tyckte att sexualitet inte handlar om reproduktion. Självklart handlar sex om drift och njutning, men det handlar också om att göra barn. Den reproduktiva hälsan var en stor politisk fråga när jag var yngre. Vi krävde preventiv­medel, fri abort, smärtfri förlossning, föräldraförsäkring och daghem åt alla barn.

Kvinnohälsan är fortfarande intimt förknippad med sexualiteten. Det är kvinnorna som ska vara sexiga, men inte horor. Som tar fortsatt ansvar för preventivmedlen. Som så småningom föder på överfulla BB-avdelningar, varje år skadas tusentals kvinnor vid förlossningen. Men det var det alltså ingen som skrev till mig den här gången.

 Min tredje notering var i stället att det bara var män som hörde av sig och ­deras kritik var en helt annan.

Följ ämnen i artikeln