Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

En hysterisk poliskår skapar inte trygghet

Polis i Husby.

Svensk polis dödar en människa om året.

Sedan 1995 har polisen skjutit ihjäl 17 personer. Nästan hälften av dem var psykiskt sjuka.

Än vet vi inte vad som föregick dödsskjutningen i Stockholmsförorten Husby för en vecka sedan. En sak är dock helt säker. Den här gången måste skjutningen utredas noggrant.

Vad var det som gjorde att en fullt beväpnad insatsstyrka inte kunde hantera en äldre man med kniv? Vad fick poliserna att skjuta honom? Varför lämnades olika uppgifter, först skulle mannen ha körts i ambulans till sjukhus, men sedan visade det sig att han låg kvar i bostaden.

Bakhåll

Allt är tecken på ett polisarbete i upplösning. Misstanken bekräftas av de anonyma poliser som i dagens Aftonbladet uttalar sig i lätt hysterisk ton om att "nästa polismord kommer att ske i Västerort".

Poliserna beskriver hur de lockas ut till bakhåll. De avslöjar att kommunikationscentralen alltid ringer tillbaka till den som larmar polisen. Om ingen svarar på kontrollsamtalet åker polisen inte ut.

Det skulle alltså innebära att den som misshandlas, rånas eller våldtas och inte längre kan svara, den lämnas åt sitt öde.

Ingen ska sabotera polisens arbete, men vi kan heller inte ha en poliskår som är så rädd. Vem ska då skydda invånarna i Husby och alla andra som behöver känna trygghet?

Svikna

Det är lätt att förstå den frustration som ligger bakom upploppen. De senaste fem år har samhället svikit Husby - banken, lunchkrogen, folktandvården, vårdcentralen, posten, barnmorskan, ungdomsgården och träffpunkten. Allt har försvunnit och nu är till och med polisen rädd för att åka dit.

Nedskärningarna försvarar givetvis inga upplopp. Inte ens dödsskjutningen är skäl för de senaste dagarnas bränder och stenkastning.  Men utanförskapet göder motsättningar. För Husby och hela Järvaområdet krävs politiska satsningar på framför allt utbildning och arbetsmarknad.

I krig

För polisen återstår den interna utredningen. Vapenhanteringen måste ses över. Varför använder till exempel den svenska polisen ammunition som expanderar och leder till svåra invärtes skador? Den sortens ammunition är inte tillåten i krig och borde vara lika förbjuden i Stockholms förorter.

Det förtroendeskapande polisarbetet måste fortsätta. Det verkar som både ungdomar och polis behöver jobba med sina attityder. Om inte annat av hänsyn till resten av invånarna i Husby.

Följ ämnen i artikeln