Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

En våldsam klick får inte ta över fotbollen

”FIRMAN BOYS” PÅ MATCH  Bilden är tagen på den allsvenska premiären mellan Elfsborg och AIK. De maskerande personerna står framför en ”Firman Boys”-banderoll. Det våldsamma nätverket har hotat tidigare AIK-spelare.

Det är inte okej att våldsbejakande banderoller hänger på AIK:s läktare. Den hårdföra supportergruppen Firman Boys måste plocka ner emblemet som är hämtat från filmen Clockwork Orange.

Det uppmanar till våld och passar inte på en fotbollsmatch.

Om svensk fotboll vill fortsätta att locka med familjeföreställningar måste alla våldsinslag bort från arenorna. Det handlar inte bara om inkastade föremål, slagsmål och bengaliska eldar.

Det handlar också om symbolerna som uppmanar till våld.

I kväll handlar tv-programmet Uppdrag granskning om den våldsbejakande supportergruppen Firman Boys och dess kopplingar till AIK. 

Firman Boys är en utbrytargrupp som inte ska förväxlas med Black Army. Uppdrag granskning visar hur flera medlemmar i Firman kan knytas till den tunga organiserade brottsligheten i Red and White Crew och Hells Angels. Programmet beskriver våld, hot och Facebook-bilder med tunga vapen. Sådant som polisen har att bevaka.

Men AIK har också ett ansvar eftersom man valt att öppna dörrarna för Firman Boys. AIK tror på dialog med supportrarna och självklart ska man prata med de ungdomar som är på väg utför. Men det innebär inte att AIK ska stå undfallande inför Firmans hårda kärna.

Gränsen måste vara knivskarp. En liten våldsam klick får inte ta över fotbollen. Får inte kapa klubben eller ens hänga ut sina banderoller från läktarna.

– Huliganerna är ett hot mot den svenska folkrörelsemodellen, säger Björn Eriksson som utrett idrottsvåldet.

Han beskriver hur ett årsmöte med 70 personer närvarande kan kapas av 36 personer. Och att det främsta motgiftet är - engagemang. Visst måste lagstiftningen skärpas, regeringen får inte fortsätta att dra huliganfrågan i långbänk. Men viktigare ändå är att de som gillar klubben går med och bildar en stark majoritet mot våldsamma supportergrupper.

Kopplingen till den organiserade brottsligheten är skrämmande. Unga fotbollssupportrar får inte bli rekryteringsbas och kanonmat åt den organiserade brottsligheten. Klubbarna måste hålla emot och engagera fler goda supportrar.

Följ ämnen i artikeln