Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Orkar du till 68?

Det är dags att sluta mobba den äldre arbetskraften.

Många har svårt att orka fram till dagens pensionsålder. Ändå föreslår pensionsåldersutredningen att vi ska köra på tills vi är 66, 67 och så småningom 68.

Det är klart att det är provocerande för den som knappt klarar sig fram till 60. Arbetslivet är så olika. En undersköterska i den underbemannade äldrevården slits hårdare än en pr-konsult vid sitt skrivbord.

Att de ska ha samma pensionsålder är egentligen orimligt.

Allt äldre

Någonting måste ändå göras. Vi blir allt äldre. Dagens unga kommer att leva tills de är närmare hundra. Om pengarna ska räcka till alla åldringar måste vi arbeta längre och då återstår bara att förbättra arbetslivet.

En god arbetsmiljö är med andra ord helt avgörande för den framtida välfärden.

Tyngre jobb måste bli lättare. Arbetsgivarnas jakt på unga, flexibla medarbetare kan inte accelerera som hittills. Det är utmärkt att utredningen föreslår att chefer och arbetsledare får utbildning i sambandet mellan hälsa och arbetsmiljö.

Beklämmande

Samtidigt är det beklämmande att moderate socialförsäkringsministern Ulf Kristersson nu börjar prata om arbetsmiljö. Det första moderaterna gjorde i regeringsställning var att lägga ner Arbetslivsinstitutet.

Nu föreslår utredningen ökad arbetsmiljöforskning. Det är så dags nu. När institutet lades ner försvann kunskapsspridningen när det gäller just arbetsmiljö. Nu får man börja om från början.

Synen på de äldre måste också förändras. Åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden är helt ogenerad. Det är dags att sluta mobba den äldre arbetskraften.

Sverige är ett av de sämsta länderna i den industrialiserade världen när det gäller att rekrytera och behålla seniora medarbetare, visar en internationell undersökning från bemanningsbolaget Manpower. Vad är det för fel på svenska personalchefer?

Över 35

Även de över 35 måste kunna byta jobb. Vid nedskärningar är det ofta de äldre som får gå och deras möjligheter att komma tillbaka på arbetsmarknaden är obefintliga.

Det är ingen liten informationskampanj som krävs för att slå hål på den svenska ungdomsmyten. Men den måste till för att inte välfärden ska rasa samman.

Det är inte bara regering och riksdag som har ansvar för att de äldre kan fortsätta att jobba. Varenda chef och arbetsgivare måste känna sitt ansvar för den framtida välfärden.

Följ ämnen i artikeln