Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Stefan Löfvens framgångsfaktor

Kanske var det Stefan Löfvens förhandlingsvana som gjorde att partiet kunde enas om att vinstintresset inte ska styra välfärden. Efter en hetsig debatt blev det glada miner – även på Norges Jens Stoltenberg.

6 APRIL 2013. S-kongressen

Vilket annat parti hade klarat en så öppen debatt?

I går visade Socialdemokraterna sin styrka. Efter en lång och stundtals hetsig debatt slöt de olika fraktionerna upp bakom partistyrelsens kompromiss. En enig kongress kunde besluta att vinstintresset inte får styra i välfärden.

Även en rätt kritisk ledarsida kan bli imponerad.

Kanske är det Stefan Löfvens förhandlingsvana som är framgångsfaktorn. Några menar att så här har väl Socialdemokraterna alltid arbetat. Man kör ­debatten i botten och sedan kommer man överens.

Kommer att stärka S

I vilket fall går både ledaren och hans parti styrkta ur vinstdebatten.

Själva beslutet att begränsa vinsterna kommer också det att stärka Socialdemokraterna.

För ett halvår sedan visade Novus att bara tolv procent av väljarna anser att vinst i välfärden ska vara tillåten. Två tredje­delar av de borgerliga väljarna ansåg att vinster i privat skattefinansierad välfärd ska åter­investeras i verksamheten.

Får inte längre styra

Det handlar om moral helt enkelt. Om vi betalar skatt för att få skola, då vill vi ha undervisning för pengarna. Många väljare stöter själva på nedskärningar i skola och sjukvård samtidigt som de läser om hur riskkapitalbolagen dränerar den svenska välfärden. När kongressombudet Joakim Sandell

i går vittnade om hur Carema skickade i väg hans farmor ­ensam i en ambulans för att det saknades personal, då kände så många igen sig.

I kompromissen slår Socialdemokraterna nu fast att ”vinstintresset inte ska vara styrande i välfärden”. Om partiet vinner valet kommer välfärdsföretagens möjligheter att plocka ut vinster och överföra pengar att ”begränsas avsevärt”. Dess­utom ska det ställas krav på ­bemanning, personalkostnader och annan kvalitet.

Pekar i rätt riktning

Mångfald och valfrihet kommer att finnas kvar, men den fria etableringen begränsas. Det är viktigt. Det är kommuner och landsting som betalar. Självklart måste de också få vara med och bestämma var skolor och vårdcentraler ska öppnas. Ett samhälle kräver planering.

Om Socialdemokraterna får bilda regering nästa år krävs ­både arbete och resurser. Gårdagens beslut pekar bara ut riktningen.

Debatten om välfärden kommer att fortsätta, men förhoppningsvis i ett helt annat tonläge.

Följ ämnen i artikeln