Hemtjänsten hinner inte med de gamla

Hemtjänsten kommer att bli det nya Carema.

Kommunerna pressar både kostnader och tidsscheman. De låga ersättningarna skrämmer bort seriösa vårdbolag som nu flyr hemtjänsten i kommun efter kommun.

Kommunerna betalar för lite och nu börjar vårdbolagen överge de äldre.

Kvar blir de mindre nogräknade företagen som ställer upp på försämrad kvalitet i vården. På att gamla får kortare besök, sämre omsorg, mindre hjälp och minimal städning.

Snart får vi läsa de riktiga skandalartiklarna om misären i gamla människors hem. Många kan redan vittna om otvättade föräldrar i smutsiga sängar. Hemtjänsten städar inte hela hem. De hinner inte sköta de gamla.

De lagar inte mat, kokar inte ägg, hinner knappt ens stanna för att byta några ord.

Föräldrar

Det är inte konstigt att 100 000 svenskar (läs kvinnor) tvingas gå ner i arbetstid för att hinna med sina gamla föräldrar.

Nu tar även de privata bolagen avstånd från den alltmer pressade äldreomsorgen.

– Kommunen drar ner på tiderna. Till slut blir det ohållbart, som direktor Stefan Nilsson på Ersta diakoni sa när han sa upp avtalet med Stockholms kommun.

Det var 2010 och efter Ersta har flera seriösa vårdgivare givit upp bara i Stockholmstrakten: Stockholms borgerskap, Blomsterfonden, Röda korset (äldreboenden) samt HSB Omsorg och Aleris.

Bara början

Till Dagens Nyheter säger Anne-Marie Svensson, vd på Aleris, att vi bara sett början på avhoppen.

– Om vi inte får tillräckligt med tid för att utföra uppdraget blir det omöjligt för personalen, menar hon.

Precis som andra seriösa vårdföretag betalar Aleris avtalsenlig lön till hemtjänstpersonalen. När nu kommuner som Nacka, Danderyd, Solna och Järfälla väljer att pressa kostnaderna, då tar de mindre samvetsgranna företagen över och det kan innebära både lägre löner och sämre arbetstider för personalen. 

I Socialtjänstlagen står att Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.

I dag får allt fler gamla i stället finna sig i minsta möjliga omsorg.

Följ ämnen i artikeln