Våldtagen, kränkt och inlåst på psyk

Ulleråker nästa Vården av unga med självskadebeteende har fortfarande enorma brister. Ungdomar hamnar i sluten psykiatrisk vård eller kanske ännu värre inom rättspsykiatrin där de låses in trots att de inte har begått något brott.

19 JANUARI 2013. Samhällets svek

Hur många gånger kan ett samhälle kränka en tonårsflicka?

Nora var en helt vanlig tjej som hade turen att växa upp i en stor villa med sjötomt. Bil, båt och brygga. Som i så många andra prydliga familjer fanns det ändå sprickor i fasaden. Noras pappa slog sin familj.

När hon var 13 började Nora skära sig själv.

Det är Sveriges Radios dokumentära redaktion som berättar den hjärtslitande historien om Nora. I morgon går sista avsnittet klockan 15.03 i P1. Lyssna på det. Det är viktigt.

Inlåst på Ulleråker

Programmet handlar om hur svenskt rättsväsende struntar i brottsoffer. Det är också en skakande berättelse om hur psykiatrin hanterar unga människor. ”Det enda jag kan erbjuda dig är Stesolid”, som en skötare sa till Nora när hon till slut satt inlåst på Ulleråker.

Misslyckandena i svensk politik beskrivs oftast bäst av de enskilda fallen.

I tonåren ville Nora bort från sin familj för att få hjälp med sitt självskadebeteende. Därmed började en lång tid på olika boenden där Nora egentligen inte fick någon hjälp alls.

Självskadebeteendet tilltog och till slut gjorde hon det kanske värsta en kvinna kan göra mot sig själv.

Hon prostituerade sig.

För sex år sedan raggades hon upp av polismannen Göran Lindberg. Han var en stridbar förkämpe för feminismen, hon en trasig tonåring med skärsår på armarna. Ändå band han fast den då minderåriga Nora för att sedan mycket brutalt våldta henne.

Uppraggad av Lindberg

Givetvis var det ingen som trodde på Nora efteråt. Hon hade namn och telefonnummer till flera sexbrottslingar, hon hade till och med Göran Lindbergs dna.

Ändå lades förundersökningen ner.

Göran Lindberg kunde ha gripits tre år tidigare.

I stället var det Nora som låstes in. Hon hamnade på Ulleråker där hon spändes fast. Hon bad upprepade gånger om en kvinnlig terapeut, men chefen för närpsykiatrin i Enköping Ola Gefvert vägrade.

Han påstod att Nora var en av Upplands mest svårbehandlade patienter, ändå vägrade han att skicka henne till en legitimerad terapeut.

Plockade ut en miljonvinst

Ola Gefvert kunde plocka ut en miljonvinst just därför att han skickade Nora till en billig skötare.

Nora försökte ta livet av sig, hamnade i spännbälte och hur det sedan gick får vi veta i P1 i morgon.

Vården av unga med självskadebeteende har fortfarande enorma brister.

Ungdomar hamnar i sluten psykiatrisk vård eller kanske ännu värre inom rättspsykiatrin där de låses in trots att de inte har begått något brott. 

Att samhället inte tog Noras polisanmälan på allvar är alltså bara typiskt.

Sverige är ett samhälle som struntar i sina svagaste ungdomar.

Fotnot: Nora är ett fingerat namn.

Följ ämnen i artikeln