Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

President Obama på klippans kant

2 JANUARI 2012. Budgetstupet

Den senaste i raden av amerikanska ­katastroffilmer heter Budgetstupet. Eller The Fiscal Cliff, som den kallas på originalspråket.

Katastrofen verkar till en början oundviklig. Skurken (George Bush) har ­bestämt att när nyårsklockan ringer in år 2013 ska det amerikanska folket drabbas av skattehöjningar och gigantiska besparingsåtgärder. En svältkur som får katastrofala följder för det amerikanska ­folket.

Biden förhandlar

Men som i alla amerikanska katastrofer har den här berättelsen även en hjälte (Barack Obama) och en trogen med­hjälpare (Joe Biden). Och givetvis är det vicepresident Joe Biden som med ena ­foten utanför klippkanten förhandlar fram en uppgörelse i senaten medan det är Barack Obama som får skörda de första frukterna i form av stigande opinionssiffror.

Katastrofen var i varje fall tillfälligt avvärjd. Om så representanthuset säger ja till kompromissen innebär den att de ­fattigare i USA faktiskt slipper skatte­höjningar. Dessutom förlängs arbetslöshetsförsäkringen för ett par miljoner amerikaner.

Alla dras med i fallet

Sedan borde väl slutvinjetten tona ut... håll med om att det varit en hiskelig ­historia även för oss jullediga européer. Dramatiken har dessutom spetsats av oroliga kommentarer från Tyskland, EU och Internationella valutafonden, IMF. Om amerikanerna sattes på svältkur skulle den drabba även den europeiska marknaden.

Vi kunde alla dras med i fallet nerför stupet.

Under de senaste dagarna har Europas ledare därför hållit andan i fasa för ännu en global finanskris. ”Ett av de största ­hoten mot världsekonomin”, som IMF-chefen Christine Lagarde uttryckte det. Och vår svenske finansminister som precis innan jul skrev ner förväntningarna på den svenska ekonomin.

Nu vill Europas ledare bli lugnade och säkert kan tyskarna så småningom andas ut. Och svenskarna. Frågan är bara hur det går för grekerna, spanjorerna, irländarna och portugiserna?

Stenhård svältkur

De är ju satta på stenhård svältkur regisserad av bland annat IMF och påhejad av Sveriges finansminister Anders Borg. Han pladdrar på om ordning och reda, men det betyder uppenbarligen olika saker för olika länder. För medan han är ”orolig för USA:s finanspolitiska situation” tycker han att grekerna ”måste svälja medicinen”.

Ner för stupet bara.

Och här någonstans blir katastroffilmen riktigt otäck. För den är inte slut och än återstår många och långa förhandlingar innan USA rett upp sin ekonomi. Vi vet inte vad som kan sprida sig till Europa, men vad vi vet är att länder behandlas olika.

Och som i alla skräckfilmer vet vi att det inte går att lita på någon.

Följ ämnen i artikeln