Därför är barnen inte längre säkra på dagis

Den största skräcken handlar om barnen. Att de ska skadas och fara illa.

Föräldrar som varje morgon lämnar sina dagisbarn litar på förskolan. De har inget annat val.

Egentligen är det så bra uttänkt.

Medan föräldrarna jobbar är barnen på dagis. Föräldrarna tjänar pengar och betalar skatt medan barnen får utflykter, god mat och pedagogisk verksamhet.

Man kan säga att förskolan är en förutsättning för att samhället ska gå runt.

På dagens krympande arbetsmarknad blir dagisplatsen helt avgörande. Föräldrarna måste tillbaka till sina jobb och då säger lagen att kommunerna "utan skäligt dröjsmål" måste erbjuda barnomsorg. I praktiken innebär det att kommunen har fyra månader på sig för att skaka fram en dagisplats.

Men i dagens slimmade kommunalförvaltning finns det inte tillräckligt med platser. Köerna växer.

Då sätter förskoleminister Nyamko Sabuni extra tryck på kommunerna och tillsätter en utredning om både skadestånd och böter för de kommuner som inte minskar sin dagiskö i tid.

Alltså blir kommunpolitikerna helt besatta av att beta av kön. De trycker in ungar på förskolorna. En granskning från SVT visar att barngrupperna blir större och större. Det finns dagisgrupper med mer än 34 barn. 13 procent av alla avdelningar har 25 barn eller fler.

SVT:s undersökning visar att personaltätheten samtidigt minskar. En anställd har i genomsnitt ansvar för sex barn. På en storbarnsavdelning går det en anställd på sju barn. Det säger sig självt att det inte blir frågan om några utflykter och knappast någon pedagogisk verksamhet.

Det blir passning helt enkelt.

Vi kan ofta läsa om barn som rymmer från dagis, ettåriga Gustav som hittades på en motorväg på Lidingö. De sju barnen som rymde från Murgrönans förskola i Västerås, den tvååriga flickan som öppnade grinden, de två pojkarna som stack från Solrosens förskola... Personalen hinner inte hålla uppsikt.

Varje år skadas 6 900 barn så svårt på dagis att de måste föras till akuten. Regeringen utreder just nu hur olyckorna ska förebyggas. Självklart måste grindar hållas låsta, men egentligen är det ganska självklart. Barngrupperna måste bli mindre och de anställda fler.

Barn behöver vuxna och föräldrar behöver känna trygghet när de lämnar sina barn på morgonen.

Följ ämnen i artikeln