Krisen sprider sig till tjänstemännen

Var tionde anställd får gå från Ericsson i Sverige.

1 550 anställda sparkas när telekomjätten genomför ett stort besparingsprogram. Till det kommer visstidsanställda och konsulter som inte kommer att få sina kontrakt förlängda.

Anställda inom alla Ericssons områden berörs: försäljning, administration, forskning och utveckling, tjänsteleveranser och produktion. Krisen började i industrin och nu är det försäljare och forskare som drabbas. Industritjänstemän.

Teknikföretagen bedömer att minst 18 000 industrijobb kommer att försvinna under 2012 och 2013. Höstens varselvåg är alltså bara början på en lågkonjunktur. Det är krisen ute i Europa som nu drabbar oss. Kunderna har helt enkelt inte råd att köpa svenska varor och tjänster längre och sannolikt passar företagen även på att pressa kostnaderna lite extra. Kortsiktigheten är ju ledstjärna i de flesta verksamheter numera.

I år har industrin varslat 6 000 anställda och nästa år förväntas dubbelt så många jobb försvinna. Då förväntas nedskärningarna också drabba allt fler tjänstemän.

Offentliga sektorn hotas också

Ericssons varsel slår framför allt mot Stockholm där tusentalet anställda kommer att få gå. Övriga orter som drabbas är i fallande ordning med flest varslade först Göteborg, Linköping, Kumla, Karlskrona, Borås, Lund, Malmö och Luleå.

Nu drabbas även de välbeställda storstäderna och trycket ökar på en regering som ingenting gör. Det går undan nu. I dag meddelar även Husqvarna att 600 kommer att få gå. Allt fler skrivs in på arbetsförmedlingen medan jobben minskar och a-kassan är låg.

Regeringen måste sätta in motåtgärder nu, innan jobb och produktion försvunnit för alltid. Arbetslösa betalar dessutom lägre skatt och då minskar underlaget för skola, vård och omsorg. Offentliga sektorn riskerar att bli nästa krisbransch.

Följ ämnen i artikeln