De sjuka offras när sjukhusen drar ner

Det är patienterna som drabbas. Som fastnar på akuten, får ligga i korridoren eller dela rum med en smittbärare.

Nästan alla landsting går med förlust. Sjukhuspersonal som redan går på knäna står inför nya tuffa besparingar. Karolinska sjukhuset ska spara 650 miljoner kronor. Skånes universitetssjukhus ska dra ner med 450 miljoner.

Patienternas säkerhet i fara

Enligt Sveriges Radio är det bara tre svenska landsting som inte går med ­underskott. Fyra landsting planerar att höja skatten för att täcka förlusterna.

I resten av landet väntar en akut vårdkris.

– Ingen förstår hur hårt den kommer att slå, säger en överläkare. Redan i dag får nyopererade patienter dela rum med dem som är infekterade och smittsamma. Patientsäkerheten är i fara.

– En så här stor förändring av vården har vi aldrig upplevt i Sverige.

På Karolinska sjukhuset ska mellan 700 och 800 tjänster försvinna. Nedskärningarna ska vara genomförda på något halvår. Det är Stockholms läns landsting och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt som driver igenom besparingarna.

Trots att stockholmarna blir allt fler och allt äldre kräver hon ett ständigt ­”effektiviseringsarbete”.  Filippa Reinfeldt vill driva minsta möjliga vård för så många människor som möjligt. För dem som vill ha mer finns numera privata ­lösningar.

Fem dödsfall

I Skåne har fem dödsfall under förra året kunnat kopplas till de knappa resurserna. Ändå planerar den moderata ledningen ytterligare besparingar. Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) hävdar precis som sin kollega i Stockholm att det krävs ”effektiviseringar”.

Det är den nye regiondirektören Jonas Rastad som ska ansvara för det skånska effektiviseringsarbetet. Han är väl meriterad sedan han lagt ner sjukvården i halva Västerbotten. Innan han ens börjat på sitt nya jobb slår han fast att de skånska sjuksköterskorna är just – ineffektiva.

Vad han menar är väl egentligen att de kostar för mycket.

Han ifrågasätter om en del operationer verkligen ska bekostas av skattemedel. Och det är här man kan ana den verkliga planen. Den offentliga sjukvården ska krympas till ett minimum för att ge plats för privata alternativ. De som har råd kan köpa dyra försäkringar som ger snabb vård på de fina klinikerna. Marknaden för sjukvårdsförsäkringar växer nu årligen med upp emot 30 procent.

En så här stor förändring av sjukvården har vi aldrig upplevt tidigare. Patienter på svenska sjukhus får numera dö utan att någon finns bredvid. Men att sätta sig ner bredvid en döende människa är väl helt enkelt inte effektivt.

Följ ämnen i artikeln