Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Politikerna som offrade Gotland

Miljön hotad På grund av en ändrad lag fick Nordkalk tillstånd till att avverka i Ojnareskogen på Gotland. Demonstranter kan finnas kvar i träden men det hindrar inte företaget från att fortsätta.

1 september 2012. Ojnareskogen

Varumärket Nordkalk börjar bli anfrätt.

I flera dagar har företaget avverkat i Ojnareskogen på norra Gotland. Demonstranter sitter i träden medan skogsmaskinerna kör på. Till sajten helagotland.se säger polisen att man tillåter avverkning trots att det kan finnas demonstranter kvar i skogen.

Träden ska ner och Nordkalk vill inte vänta.

Avverkningen och planerna på ett kalkbrott i Ojnareskogen har överklagats till Högsta domstolen. Naturvårdsverket är bara en av 20-talet organisationer som överklagat planerna. I Högsta domstolen försöker tjänstemännen skynda på ärendet. Beslut kan komma redan i september.

250 hotade arter

Men Nordkalk tänker inte ens vänta till dess.

Området som röjs var planerat som nationalpark. Det ligger inkilat mellan naturreservat och Natura 2000-områden. Här finns havsörn, gotlandssnok och

gaffelfibbla – 250 hotade arter – samt närheten till sjön Bästeträsk som är Gotlands största sjö och vattenreservoar.

Länsstyrelsen sa tvärt nej till kalkbrott­et. När också miljödomstolen avslog tog Nordkalk saken i egna händer. Företaget köpte helt enkelt en utredning av expertmyndigheten Sveriges geologiska undersökningar, SGU.

Strök stopplagen

Samtidigt uppvaktade gruv- och kalkindustrin regeringen och lyckades så småningom få till stånd en ändring

i miljöbalken. Dåvarande miljöministern Andreas Carlgren strök helt enkelt den så kallade stopplagen som skulle skydda områden som Ojnareskogen.

”En regelförenkling som inte skulle försvaga skyddet för miljön.”

Förslaget presenterades under en hektisk period i riksdagen så alla partier utom Vänsterpartiet köpte den förklaringen.

Veckan därpå tog miljööverdomstolen upp ärendet och med hjälp av den nya lagen och SGU:s utredning fick Nordkalk rätten att utvinna kalk i Ojnareskogen.

Högsta domstolen ska nu pröva kalkbrytningen. Stämningen är upprörd och nuvarande miljöministern Lena Ek vill bara säga att hon hoppas att domstolen kan ta sig an ärendet snabbt. Striden om Ojnareskogen har pågått i sju år. Turerna är märkliga. Varför skyddade inte Mona Sahlin Ojnareskogen när hon var chef för miljödepartementet?

Jordbruket och turismen drabbas

Hur kunde Andreas Carlgren ändra i miljöbalken? Han som sedan åkte till Nagoya i Japan för att slåss för ett starkare skydd av den biologiska mångfalden. 

Den känsliga miljön på norra Gotland är hotad. Vattenförsörjningen riskeras. Hela det politiska Sveriges sommarstuga kan förvandlas till en saltäng. Det är helt enkelt obegripligt att de som påstår sig vilja skydda miljön offrade Gotland.

Ön behöver arbetstillfällen. Om den utarmas är det jordbruket och turismen som drabbas.

Följ ämnen i artikeln