Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Politiska lögner sprids på nätet

”Partierna måste ta ansvar för det politiska patrasket”

Någon eller några anonyma människor på nätet gjorde sitt bästa för att smutskasta Sverigedemokraterna.

I politikens skuggvärld rör sig patrasket. Människor som inte drar sig för att spinna, spionera eller hacka andras mejlkonton. Deras motiv kan säkert vara olika.

Några vill skada sina motståndare.

Andra vill bara ställa till med ett herrans liv.

Gårdagens hackerattack uppfyllde faktiskt båda kriterierna. Sverigedemokraterna anklagades för spioneri och 93 000 svenskar insåg att deras inloggningsuppgifter publicerats på nätet. Ja, vi var många som bytte lösenord i går.

Använde Petzälls namn

Den raffinerade attacken inleddes på morgonen, lagom till förmiddagskaffet rullade de första texterna ut på Twitter i den avhoppade Sverigedemokraten ­William Petzälls namn. Då trodde alla att det var han som publicerade hemliga lösenord och mejladresser till journalister. Att det var han som hotade med avslöja allt som Sverigedemokraterna gjort:

”Söder och Åkesson har haft full insyn i allt som AB och Expressens reportrar hade i sin mail under mängder av år.”

Sverigedemokraterna anklagades alltså för att ha gjort intrång i journalisters källskyddade material. Vi var många som först uppfattade publiceringarna som William Petzälls privata hämnd för att han uteslutits ur partiet – han tvångsvårdas just nu för sina missbruksproblem. Men han meddelade snart via sitt juridiska ombud att han inte stod bakom twittrandet.

William Petzäll verkade i själva verket själv ha blivit hackad. Någon hade stulit hans identitet på Twitter och utnyttjat hans trasiga tillstånd för att misskreditera Sverigedemokraterna som spioner.

Givetvis ska man ta avstånd från Sverigedemokraterna, men det här är fel väg. När det politiska budskapet manipuleras, döljs och förvanskas förlorar väljarna tron på politiken. Partistrateger i alla läger måste förstå att dolda budskap skapar osäkra mottagare.

Är polisanmält

Man måste kunna lita på politiken.

Fram emot eftermiddagen i går stod det klart att stora delar av det politiska och mediala etablissemanget hängts ut. Källan var portalen Bloggtoppen, en enkel gratistjänst som hade hackats och 93 000 inloggningsuppgifter spreds helt okontrollerat på nätet. Politiker, riksdagsledamöter, journalister och allmänna kändisar fick nu anledning att se över sin säkerhet på nätet.

Vem som spritt uppgifterna är fortfarande okänt. Intrången är polisanmälda av både Aftonbladet och Expressen. Brott ska beivras. Men precis som fotbollsklubbar får ta ansvar för huliganer, måste partierna också ta ansvar för det politiska patrasket.

Rasister ska bemötas med argument, inte med lögner.

Följ ämnen i artikeln