Europa och Sverige visar sin mänsklighet
Uppdaterad 2015-09-04 | Publicerad 2015-09-03
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det här kan du göra för flyktingarna
På två år skulle Island med en befolkning på 321 000 ta emot 50 flyktingar från det sönderfallande Syrien.
Men islänningarna vill annorlunda. Närmare fyra procent av landets medborgare samlades i en Facebook-grupp och krävde att landet ska ta ett större ansvar. Många vill också hjälpa till personligen och skriver att de kan ta emot flyktingar i sina hem.
Öppna armar
Landets liberale statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lovar att utreda hur Island bättre kan svara på den internationella krisen och socialminister Eygló Harðardóttir säger att Island kommer att ta emot fler kvotflyktingar från Syrien.
I de spanska storstäderna Barcelona och Madrid lovar de styrande vänsterpartierna att bygga ett nätverk av städer för att kunna välkomna fler flyktingar än vad den konservativa regeringen önskar. På Münchens tågstation - i det konservativa Bayern - välkomnas flyktingar med öppna armar, mat, dryck och leksaker.
I städer som Wien, Dresden och Belgrad samlas européer under en paroll: refugees welcome, flyktingar är välkomna. På fotbollsläktare runt om i vår kontinent syns samma paroll, och i helgen kommer den till Sverige när en manifestation för anständighet, medmänsklighet och flyktingmottagande hålls.
I går flöt Alan Kurdi, en treårig pojke från syriska Kobane, i land på en strand i det turkiska turistparadiset Bodrum. En fotograf från nyhetsbyrån AP tog bilderna på pojken liggandes i vattenbrynet. Alan Kurdi är död.
Hans femårige bror är död. Hans mamma är död. De dog när en flyktingbåt på väg mot grekiska Kos sjönk utanför Bodrum. De dog på flykt undan terror och krig, de dog på väg mot drömmar om fred, frihet och lugn i Europa.
"Tror vi verkligen inte att det här rör oss?", frågar sig den brittiska morgontidningen The Independent på sin förstasida i dag.
Jo, det här rör oss.
I Sverige ser vi just nu namninsamlingar, pengainsamlingar, demonstrationer, manifestationer för att stötta människorna som flyr. Ett exemepl bland många: På några dagar har några helt vanliga anständiga människor samlat in 3 621 000 kronor till flyktingarna på Lesbos.
Fler vill hjälpa till
I dag startar Aftonbladet kampanjen "Vi hjälper" för att samla alla de initiativ som nu tas för att agera i medmänsklighet och solidaritet med de cirka 80 000 människor som Migrationsverket tror kommer till Sverige i år.
Föreningsliv, samfund, bildningsförbund, folkhögskolor och helt vanliga människor gör redan ett hästjobb, men fler vill hjälpa till, ha en uppgift, hugga i.
Och det finns att göra.
Man kan bli språkvän eller flyktingguide. Man kan via studieförbund, idrottsföreningar, kyrka eller samfund vara med och organisera språkkaféer, mötesplatser, studiecirklar, fotbollsträningar och dylikt för nyanlända. Man kan vara med och hålla i läxläsning, stadsvandringar och språkstöd för asylsökande.
Man kan kontakta sin kommun för att bli volontär för ensamkommande flyktingungdomar eller till och med jourfamilj åt ett ensamkommande barn. Eller så kan man skänka pengar till de organisationer som har verksamhet för nyanlända eller hjälper flyktingar.
Det är en sliten klyscha men: Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.
Så kan du hjälpa
Bli språkvän eller flyktingguide
Här kan du hjälpa nyanlända att få en bra start i sitt nya hemland. Språkvänner och flyktingguider möjliggör kontakten med svenskar och svenska samhället, öka kunskapen om svenska språket, samhället och traditioner. I många svenska kommuner finns flyktingguider, kontakta din hemkommun eller kolla in sajten språkvän.se.
Röda Korsets projekt Kompis Sverige matchar nyanlända med etablerade svenskar för att skapa nya vänskaper i ett samhälle där det kan vara svårt att lära känna varandra.
Internationella Bekantskaper är en förening som arbetar med att skapa kontakter mellan personer som talar svenska och personer som vill lära sig svenska för att etablera sig i det svenska samhället. Arrangerar bland annat läxläsning, stadsvandringar och språkstöd.
Ideel organisation som arbetar med barn och unga kring mångfald och antirasism för att skapa nya mötesplatser, organisera meningsfulla fritidsaktiviteter, ge alla lika förutsättningar i skolan och uppmuntra unga människors samhällsengagemang.
Med samtal och joller som metod vill man skapa nya möten mellan barn och föräldrar från olika bostadsområden och med ursprung i hela världen.
Röda Korset-projekt som via volontärer hjälper asylsökande med bland annat språkträning
Verkar för ett inkluderande samhälle där främlingar blir till middagsgäster. Gamla och nya svenskar bjuder hem varandra över en bit mat och övar på att tala svenska.
Nätverk med över 1 000 personer som både vill öva och lära ut svenska och möts över en kompisfika för ett kulturellt utbyte mellan personer med olika bakgrund, erfarenheter, intressen och åldrar.
IM är en svensk biståndsorganisation som bekämpar och synliggör fattigdom och utanförskap, men arbetar även med integration i Sverige. Arrangerar språkkaféer, tjejträffar, besök på transitboenden och läxhjälp.
255 kronor kan rädda liv. Ett nödpaket från Sverige för UNHCR innehåller handduk, filt, vatten, mat, kläder och skor.
Sms:a HAV150 till 72980 för att skänka 150 kr eller ge valfritt belopp på www.fnflykting.se.
Du kan även ge via plusgiro 90 01 64-5 eller bankgiro 900 1645. Märk inbetalningen HAV.
Röda Korsets nödhjälp består bland annat av sjukvård, mat, vatten, hygienartiklar, filtar, psykosocialt stöd och familjeåterförening. Ditt bidrag går också till att återuppbygga konfliktdrabbade länder.
Sms:a AKUT 100 till 72 900 och ge 100 kr till Röda Korsets katastrofinsatser.
Det går också att swisha valfritt belopp till 123 000 46 63 eller ge ditt stöd på www.redcross.se.
Rädda Barnen gör insatser för barn på flykt hela vägen från flyktinglägret till ett mottagande i Sverige. Sms:a Katastrof100 till 72911 för att skänka 100 kronor.
Du kan ge valfri summa till plusgiro 90 2003-3 eller bankgiro 902-0033.
Källor: UNHCR, Röda Korset, Rädda Barnen