Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Piskarna får hjälp av svenska vapen

De släpade ut honom ur bussen. Slagen i bojor fördes han upp på torget framför al-Jafali-moskén. Människorna som precis var färdiga med sin fredagsbön fick sedan se på när männen mottog 50 piskrapp över ryggen.

I femton minuter misshandlades han för att sedan släpas in i bussen igen.

Saudiern Raif Badawi dömdes i maj till tio års fängelse, tusen piskrapp och böter på 1 miljon saudiska riyal. Varför? För att ha startat en blogg där han påstås ha "smädat islam"

"Terror" att skada statens rykte

Spöstraffet kommer att fördelas över 20 veckor, men Badawi skadades så svårt att han under tre fredagar inte kunnat piskas vidare av staten.

– Raifs hälsotillstånd är dåligt och blir sämre och sämre, säger hans fru Insaf Haidar till nyhetsbyrån till AFP.

Även Badawis advokat, människorättsaktivisten Waleed Abu al-Khair, har drabbats av vreden. Han har åtalats enligt en ny antiterrorlag där terror är anses vara allt som "stör allmän ordning" eller "skadar statens rykte".

I somras dömdes al-Khair till 15 års fängelse, 15 års reseförbud och chockhöga böter.

Det här är landet dit Sverige mellan 2009 och 2013 exporterade vapen för drygt 4,8 miljarder kronor. Det handlade främst om det flygburna spaningsradarsystemet Erieye och pansarvärnsroboten Bill.

S ville stoppa vapnen

Just nu utreds det om det är rimligt att Sverige exporterar vapen till en stat där partier och fack inte tillåts, där kvinnor står under manligt förmyndarskap hela sitt liv och inte kan röra sig i det offentliga rummet hur som helst.

I april kommer utredningen, men om Sverige vill avsluta sina avtal om militärt samarbete måste det göras - skriftligen - senast den 15 maj. Annars förlängs avtalet med ytterligare fem år.

På sin partikongress för två år sedan beslutade Socialdemokraterna att verka för ett "demokratikriterium" i vapenexporten.

Vapen ska helt enkelt inte säljas till länder som inte uppfyller vissa krav på demokrati och mänskliga rättigheter. Gråzoner finns det gott om, men vapenförsäljning till Saudiarabien skulle det inte bli tal om i framtiden. Det var beskedet då.

Statsministern vinglar

I riksdagen i går ville statsminister Stefan Löfven (S) inte kalla Saudiarabien för en diktatur och att han hellre omförhandlar avtalet med Saudiarabien än rakt av bryter det.

Senare under dagen skickade statsministern ett sms till Aftonbladet där han ändå kallade Saudiarabien för en diktatur, men beteendet i riksdagen väcker frågor.

Om nu Saudiarabien är en diktatur måste Stefan Löfven deklarera att vårt militära samarbete med staten är slut i vår.

Det handlar om Sveriges trovärdighet.

– Varje gång vi från svensk sida vill protestera mot de straffrättsliga metoder och övergrepp mot yttrandefriheten som sker, så kommer det att stå i motsats till att vi samtidigt har en mycket ingående relation på känsliga politikområden, har Allan Widman (FP), ordförande i riksdagens försvarsutskott sagt.

Folkpartiet har rätt.

En stat som piskar oppositionella bloggare ska inte bygga sin säkerhet på svenska pansarvärnsrobotar.

Följ ämnen i artikeln