Europas höger vill lönedumpa mer
I skuggan av regeringskris och ett nyval som aldrig blev i den svenska riksdagen så har arbetet i andra politiska församlingar rullat på.
Just nu diskuterar till exempel Europaparlamentet ett förslag om att upprätta en ny europeisk bolagsform för enmansbolag. De kallar det Societas Unius Personae, SUP. Om förslaget - som EU-kommissionen tagit fram under varma applåder från parlamentets höger - går igenom kan det få stora konsekvenser för ordningen på kontinentens arbetsmarknad.
De nya enmansbolagen presenteras med att det ska bli enklare för små och medelstora företag att starta och bedriva verksamhet över EU:s nationsgränser. I sig är det ingen dålig sak, men utformningen är hårresande.
Ett enmansbolag får inte ha mer än en ägare och inte mer än en aktie. Med en krona eller en euro i aktiekapital ska bolaget kunna registrera sitt säte i till exempel Spanien eller Litauen men bedriva all sin verksamhet i Sverige eller Grekland.
I korthet blir det enklare och mer okej att runda arbetsvillkor, avtalade löner och lagligt bestämda skattenivåer i de länder där man har sitt bolag verksamt.
SUP-bolagen ska startas genom ansökningsformulär online och sedan ska de svenska eller grekiska myndigheterna på tre dagar registrera bolaget. Att kontrollera identitet eller seriositet hos personen som startar bolaget riskerar att bli svårt.
Det finns ingen gräns för hur stort ett enmansbolag kan vara. Även om det bara har en ägare så kan det alltså ha i princip hur många anställda som helst. Bolag som redan finns ska kunna ombildas till ett SUP-bolag och detta ska sedan kunna bli ensam ägare till andra enmansbolag. I förslaget saknas skrivelser om arbetstagarinflytande och fackliga förhandlingar med arbetsgivare riskerar att bli omöjliga.
Kritiken har inte låtit vänta på sig. Både EU-parlamentets vänster och arbetstagarorganisationer i Europa har dömt ut förslaget. De svenska tjänstemännens centralorganisation TCO kallar förslaget för "ett hot mot den svenska arbetsmarknadsmodellen".
Inte så konstigt. Om SUP-bolagen blir verklighet ger EU grönt ljus för social dumpning, skattetrixande och osund konkurrens mellan medlemsstaterna.
Och det är tre saker som unionen absolut inte behöver mer av.