Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Att vara frisk blir aldrig ett fritt val

Införandet av vårdvalssystem inom hälso- och sjukvården fick sjukskrivningarna att öka och bli längre.

– Om någon patient, som anser att den behöver bli sjukskriven, blir nekad läkarintyg på ett ställe kan den personen bara gå till en annan vårdgivare.

Det är Kristian Persson Kern som säger det. I en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen visar han hur vårdvalssystemen i svensk hälso- och sjukvård direkt påverkat sjuskrivningarna.

I Stockholms län - där man var först med vårdval - har sjukskrivningarna stigit med 6,4 procent. De långa sjukskrivningarna har ökat med nästan fem dagar.

Riktigt så var det inte tänkt.

Fler besök - mer pengar

Utöver patienternas valfrihet var det uttalade syftet med reformen att öppna för fler privata vårdgivare i primärvården, öka tillgängligheten och även höja kvaliteten i vården.

Folk ska fritt få välja var de ska föda eller operera sin gråstarr eller sin onda höftled.

I Stockholm bestämde man sig för att göra det busenkelt att öppna läkarmottagning och premiera antal besök läkaren har. Många patienter som söker vård ofta betyder helt enkelt mer betalt för läkarna.

Redan när vårdvalssystemen infördes varnade man för att denna marknadsekonomiska modell skulle påverka både vårdutbud och vem som får vård.

Tidigare forskning har visat att ett system där en förlorad patient innebär en ekonomisk förlust faktiskt leder till att doktorn börjar skriva ut antibiotika och andra läkemedel till patienter som kan tala för sig, trots att det inte är medicinskt motiverat.

Nu visar det sig att det samma gäller sjukskrivningar alltså.

I en tid där all politisk diskussion handlar om hur man till varje pris ska få ned sjuskrivningarna, där reglerna har stramats åt och många sjuka människor råkat illa ut så skulle man kanske, på sätt och vis, kunna glädjas åt det.

Vårdvalet ger människor möjlighet att vara sjukskrivna, liksom.

Rättvist vara sjuk

Men nej. Vi vet sedan tidigare att vårdvalet omfördelar resurser från vårdcentraler i socialt svaga områden till privata husläkarmottagningar i välbeställda områden.

Man behöver inte vara ett geni för att begripa att det är i dessa områden som patienterna också har möjlighet, självförtroende och verbal förmåga att övertyga läkare om att de visst ska få bli sjukskrivna. Eller, om det misslycka, söka en annan doktor.

Om vi vill ha en politik som rättvist tillåter människor att vara sjuka - och bli friska - så kan vi helt enkelt inte tillåta marknadsekonomiska modeller att härja fritt i vården och omsorgen.

Följ ämnen i artikeln