Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Löfven redo för konfrontation

I valet 1982 gick S med Palme i spetsen till val på sociala stridsfrågor. I år verkar det vara dags igen. OBS: MONTAGE

I Björn Elmbrants biografi över Olof Palme berättas det hur Socialdemokraterna ju närmare de kom valet 1982 började fokusera mer och mer på konflikter i välfärds- och socialpolitiken.

Oppositionspartiets tidigare prat om konstruktivitet och återhållsamhet fick träda undan. Det var dags för konfrontation och i valet gick S fram med fyra frågor: högre pensioner, avskaffade karensdagar, bättre a-kassa och mer pengar till barnomsorgen.

”Historien visar att partiet går bäst i de val som handlar om konkreta sociala stridsfrågor”, skriver Elmbrant.

Kanske är det den insikten som drabbat dagens socialdemokratiska partiledning. För när S-ledaren Stefan Löfven i går sommartalade i stockholmska Vasaparken så var det som ledare för ett parti som siktar på att få 35 procent i valet, men som just nu knappt samlar en tredjedel av väljarna.

Samtidigt som S tävlat med Moderaterna om vem som är mest måttfull sägs en vänstervåg svepa över landet och i opinionsmätningar växer Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och Miljöpartiet. Socialdemokraterna ser att det börjar bli dags för konfrontation.

En mer polemisk Löfven

Och nog var det en mer polemisk Stefan Löfven som framträdde i går. Ökande klyftor, solidaritet och jämlikhet var bärande teman. I sig inget konstigt för en S-ledare, men när han utan att hymla lovar att höja skatter (det är ett privilegium att få delta i samhällsbygget, som han uttrycker det) får det väl sägas att valrörelsen kommer bli annorlunda än vad många trodde.

Den stora politiska nyheten under gårdagen var annars att S vill ge fler unga chansen att klara gymnasiet och sedan få statligt stöd att ta körkort och på så sätt att bli mer attraktiva på arbetsmarknaden.

Det är smart socialdemokratisk politik. Allt färre unga skaffar körkort och enligt VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är det egen ekonomi eller föräldrars ekonomi det som gör att unga låter bli att ta körkort. I en tid när 60 procent av alla arbetsgivare kräver körkort för anställning bidrar utvecklingen till att människor utan de rätta ekonomiska förutsättningarna exkluderas från arbetsmarknaden.

Äntligen lite nerv

Folkpartiledaren Jan Björklund har redan hunnit avfärda S-förslaget och Stefan Löfven lär väl gnugga sina händer. En till konflikfråga med klassdimensioner, vid sidan av läx-rut, är förmodligen precis vad S – och väljarna – söker nu.

Om fem veckor är det val och på lördag är det statsminister Fredrik Reinfeldts tur att sommartala i Stockholm.

Valrörelsen är i gång på allvar och det verkar äntligen som om svensk politik börjar få nerv.

Följ ämnen i artikeln