Reinfeldt går till försvar för usla arbeten

Kollektivavtal, det är ett handelshinder.

Vem sa det? Gunnar Hökmark, Bo Lundgren eller någon annan ideologiskt rättrogen gammelmoderat?

Nej, det var statsministern. Det arbetande folkets vän, nymoderaten, han som värnar den svenska modellen. Ja Fredrik Reinfeldt alltså.

I går morse drabbade Reinfeldt och oppositionsledaren Stefan Löfven (S) samman i SVT för att prata om det förestående EU-parlamentsvalet. Bägge var överens om att jobben är valets viktigaste fråga, men när Löfven sa att alla som arbetar i Sverige ska ha svenska löner och avtal så slog statsministern bakut.

– Det framgår nog ganska tydligt för dem som följt den här debatten vilka som står upp för frihandel och vem som försöker bädda in det i mer bekymmer. Blir det för mycket nationella hinder blir det en form av handelshinder, säger han.

Införde lex Laval

Kollektivavtalet som handelshinder, alltså.

Man borde inte bli förvånad. Den svenska r­egeringen har ju infört en lag – lex Laval – som säger att svenska fack bara får använda stridsåtgärder för att träffa kollektivavtal med utländska företag om avtalet ger bättre villkor än vad arbets­tagarna redan har i hemlandet.

Döms ut av ILO

Dessutom räcker det att utländska företag säger att de anställda har lika bra eller bättre villkor.

Lagen har dömts ut av FN-organet ILO som menar att den strider mot internationella ­konventioner om facklig förenings- och förhandlingsrätt. Europarådets kommitté för sociala rättigheter menar lagen bryter mot mänskliga rättigheter.

Det är när man kritiserar den lagen som statsministern kastar masken och börjar rya om ”handelshinder”.

Efterlevande fick inget

I sitt nya nummer berättar tidningen Lag & Avtal om utstationerad belgisk arbetare som dog vid ett brobygge i Sundsvallsfjärden för ett år sedan. Hans efterlevande fick inga pengar från avtalsförsäkringarna och ingen begravningshjälp.

Det har sin orsak. När lex Laval infördes valde regeringen att fack inte ska få kräva att f­öretag som utstationerar a­rbetskraft behöver teckna a­rbetsskadeförsäkringar.

Om företaget man är anställd av saknar svenskt kollektivavtal kan man därför – beroende på hur hemlandets system ser ut – bli helt utan ersättning om man skadas eller dör.

44 döda på fem år

På fem år har 44 byggnadsarbetare omkommit på sina jobb i Sverige, men utländsk arbetskraft och byggarbetare anställda i bemanningsföretag ingår inte i Arbetsmiljöverkets statistisk.

I dag har vi en situation där människor som bygger våra v­ägar, skolor och sjukhus lämnas åt sitt öde när de skadas för att Fredrik Reinfeldt är emot ”handelshinder”.

Följ ämnen i artikeln