Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

De pratar om allt – utom de arbetslösa

Oviktigt? Bara i cirka 15 av 120 minuter i partiledardebatten i går pratades det om arbetslösheten – när 440 000 svenskar går utan jobb.

5 MAJS 2014. PARTILEDARDEBATTEN.

Den här mandatperiodens märkligaste presskonferens hölls i fredags.

Alliansens partiledare kallade till sig landets politiska journalister för att berätta att Stefan Löfven gör sig skyldig till

”den största politiska mörkläggningen i modern tid” när han inte berättar vilken ministerpost han vill ge Gustav Fridolin.

I går fortsatte det, när SVT anordnade partiledardebatt i tv-huset på Gärdet. ”Vilka vill du regera med?”, gormade de borgerliga ledarna med adress Stefan Löfven.

Det här är vad Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Annie Lööf och Göran Hägglund går och funderar på, några månader innan riksdagsvalet.

Arbetslösheten verkar inte bekymra dem.

440 000 utan jobb

I dag är över 440 000 personer i Sverige utan jobb. Arbetslösheten tycks ha parkerat på 8,5 procent. 120 000 är långtidsarbetslösa.

När jobbfrågan ändå lyftes i går ur­artade det i gräl om de där siffrorna.

Men det är en märklig tid vi lever i när regeringens fyra partier slipper prata om vad som döljs bakom siffrorna. Mass­arbetslösheten och vad den gör med Sverige borde faktiskt helt dominera en parti­ledardebatt fem månader innan ett val.

Försämrad hälsa

Vi borde prata mer om hur arbetslös­heten påverkar människor. Priset för att nästan en halv miljon personer går utan jobb är försämrad psykisk och fysisk hälsa, mänskliga tragedier och en ökad risk att hamna i fattigdom.

Vi borde prata mer om hur arbetslös­heten påverkar vårt samhälle. När människor tillåts glida allt längre bort från

arbetsmarknaden ser vi hur den sociala sammanhållningen i samhället ansätts. När många människor är arbetslösa blir det dessutom svårare för dem som har jobb att försvara tryggheten på arbets­platserna.

Men det här pratar vi inte om. Inte om ångesten bland människor utan jobb och inte om försämrade villkor för människor med jobb.

Det är kanske regeringen Reinfeldts största seger. Genom sänkt a-kassa, fas 3 och en Arbetsförmedling som mest liknar ett repressivt socialkontor har de liksom lyckats isolera problemet.

Det är ingen slump att statsministern

i går kväll återigen berömde sig med att antalet sysselsatta ökat sedan 2006.

Åtta procents arbetslöshet är inget stort problem, så länge Täby inte drabbas.

”Bidragskramare” skrämmer

Och Stefan Löfven vågade i går bara undantagsvis stå för att hans politiska projekt är att pressa tillbaka arbetslösheten. Att bli anklagad för ”bidragskramande” skrämmer väl. I Socialdemokraternas vårbudget nämns knappt a-kassan, till exempel.

Mest hisnande är det nog ändå att man bara i cirka 15 av 120 programminuter pratade om jobben i går. Journalistikens ointresse för och politikens kyla inför de arbetslösa blir det bestående minnet av den här tv-debatten.

Följ ämnen i artikeln