Gärna ett veto, men stoppa vinsterna först

Under snart två årtionden har idén om en gemensam, likvärdig och rättvis skola för alla barn fått förfalla. Friskolor ägda av riskkapitalbolag har drivit på den utvecklingen.

När så skoljätten JB Education imploderade i fjol var det som om våra politiker äntligen fick syn på det.

Bara någon månad tidigare hade regeringen inom den så kallade friskolekommittén slutit en borgfred med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om skolor som JB Education. Trots vissa skarpa formuleringar uppfattades det mest som ett sätt att avföra frågan om friskolorna från dagordningen.

Men verkligheten ville, som vi vet, annorlunda.

Kommunen ska få bestämma

Nu ska så friskolekommitténs betänkande bli regeringsförslag och behandlas i riksdagen.

I dag stod Stefan Löfven och Ibrahim Baylan i riksdagens presscenter och presenterade en motion man lagt i syfte att stoppa framtida skolkonkurser.

Nyckeln är att komma till rätta med överetableringarna. För samtidigt som eleverna på gymnasiet blir färre blir antalet skolor bara fler.

Det är förstås inte hållbart att vem som helst kan öppna en skola hur som helst.

S vill att det ska krävas ett samarbetsavtal mellan kommunen och en ny friskola innan den kan få tillstånd att öppna. Ett kommunalt veto, om man så vill.

Hindrar inte alla katastrofer

I avtalet ska det ställas krav på friskolan att bidrar till ökad social sammanhållning, genom var skolan öppnar, skolans profil och elevsammansättingen. Avtalet ska också innehålla en plan för vem som tar ansvar för eleverna vid en eventuell konkurs eller nedläggning.

Det är inga dåliga förslag och vi har hört dem förr.

Men för att inte katastrofen med JB-skolorna ska återupprepas igen behövs det svar på hur man på allvar får bort vinstintresse och vinstuttag ur klassrummen.

Det är ju där förklaringen till brant fallande resultat, ökade skillnader, segregation och konkurser finns.

En skola där kvalitet och likvärdighet sätts främst når vi tyvärr inte genom Socialdemokraternas nya motion.

Följ ämnen i artikeln