Manligt våldi klubbkläder

Fans sörjer utanför Stadion i Stockholm.

Vi vet inte än vad som hände, men bilderna från Helsingborg påminner nästan om bilderna från Kärrtorp. Ni minns den där ödesdigra decemberdagen i fjol? Nazister gick till attack mot en fredlig demonstration. 28 personer greps, misstänkta för bland ­annat försök till mord, våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och våld mot tjänsteman.

Sju nazister har hittills dömts, en del till fängelse andra till ungdomstjänst eller ungdomsvård. En representant för militanta vänsterorganisation Revolutionära fronten har åtalats misstänkt för mord alternativt dråpförsök

Samtliga är män.

Dödligt våld ökar

Det dödliga våldet ökade förra året: 87 fall av dödligt våld konstaterades jämfört mot 68 fall året innan, rapporterar Brottsförebyggande rådet i dag.

I ett längre perspektiv har förvisso det dödliga våldet gått ner - under den senaste tioårsperioden har fallen varierat mellan 69 och 111 per år. Men en sak är konstant: vilket kön som dominerar bland offer och gärningsmän.

I fjol var 70 procent av offren för dödligt våld män. I går dog en till man, i Helsingborg. 43 år gammal. Fyra barn.

Företrädare för svensk fotboll och svensk supporterkultur vill ogärna se händelserna i Helsingborg som ett fotbollsproblem. Det är lätt att känna sympati med det.

Som en popfestival

Av de 480 matcher som spelas i Allsvenskan och Superettan under en säsong är det allvarligare ordningsstörningar i någon form på omkring tio, påpekar journalisten och Hammarby-supportern Gustav Gelin i en läsvärd bloggtext.

Bråk och övergrepp, till och med dödligt våld, förekommer varje helg någonstans uti monarkin. På krogar, utanför nattklubbar och på paradgator.

Man kan argumentera för att det enda fotbollsartade med fotbollsvåldet är att matcherna med sina resande supportercirkusar samlar många människor på samma ställe - då kan det hända att någon utsätts för våld.

Det är som en popfestival: släng ut tiotusentals personer på en äng i Dalarna, mixa med alkohol och droger och saker som drabbar människor i vardagen kommer drabba människor även här.

Men det finns något som stör den bilden.

Håll de auktoritära ute

I Björn Ericssons huliganutredning vittnar man om hur huliganer skjuter fram sina positioner i svenska fotbollsklubbar, hur klubbmöten tillkommit på krav av supportergrupperingar som inte är främmande för våld. Det finns dessutom en oro för att organiserad kriminalitet försöker ta sig in i klubbarnas inre liv.

Man ska inte underskatta fotbollens helande kraft, men det går inte att blunda för att det här, i och kring organisationer som predikar samhörighet, finns män med en auktoritär maktsyn som tycker att den starkes rätt ska råda. Våld och hot om våld är maktmedel vissa tycker sig att de kan använda.

De politiska partierna har i årtionden jobbat medvetet med att rensa upp till höger och vänster och hålla radikala krafter med huliganers maktsyn ute.

Det är en resa svensk fotboll förvisso har påbörjat men än är man inte i mål.

"Nästan aldrig tjejer"

Regeringens nya nationella samordnare för att stärka en positiv supporterkultur heter Rose-Marie Frebran. Hon vill efter dödsfallet i Helsingborg undvika panikåtgärder.

– Vi måste fortsätta jobba långsiktigt och stärka dialogen och samverkan mellan olika aktörer, och låta det som hänt göra att vi sluter oss samman, säger hon till Expressen.

Frebran pekar också på att våldet nästan uteslutande är manligt våld.

– Vi behöver jobba med frågor om maskulinitet och våld. Det är nästan aldrig några tjejer inblandade, säger hon.

Det är klokt.

Män som slår och dödar är ett problem som inte bara finns kring fotbollsarenorna.

Politiskt kommer dödsfallet i Helsingborg sannolikt betyda hårdare tag. Tillträdesförbudet förlängs till tre år. Maskeringsförbud och huliganregister är på gång, meddelar justitieminister Beatrice Ask (M).

Våld i klubbtröjor

Kanske kan det stilla situationerna inne på arenorna. Utanför blir det svårare. Där behöver klubbarna och supporterorganisationerna göra sitt. Samarbete över klubbgränserna och med samhället för att skära av huliganerna är alldeles nödvändigt. Värderingsarbetet i föreningar och klubbar behöver sannolikt biffas upp.

Det borde vara en hederssak för klubbledningar och supportrar att våldet inte ska utföras i tröjor med klubbmärken som sägs stå för öppenhet och samhörighet.

Följ ämnen i artikeln