Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

I Sotji plågas människor för att vi ska ha roligt

Trots rekordbudget för OS i Sotji har tiotusentals arbetare blivit utan löner. Andra har utvisats, hotats, misshandlats eller till och med torterats.

– Två böjde ned mig, med en spade på huvudet så jag inte skulle se, lyfte upp min rumpa. De förde in spettet, jag gallskrek.

Mardiros Demirtjan hade jobbat som elektriker på ett OS-bygge i Sotji, den stad där vinter-OS invigs om någon vecka. När lönen uteblev klagade han till sin arbetsgivare, men i stället för pengar kom polisen.

De anklagade honom för att ha stulit från arbetsplatsen, förde honom till polisstationen och misshandlade honom för att få fram ett erkännande.

Till slut hämtade poliserna järnspettet.

Systematiskt utnyttjande

Demirtjans erkände stölden - och drog dessutom tillbaka sina lönekrav när han insåg att polisen mer eller mindre agerade på uppdrag av arbetsgivaren

Mardiros Demirtjans berättelse är en av många som vi får presenterade för oss i kvällens avsnitt av "Uppdrag granskning".

Det handlar om hur arbetare hänsynslöst och systematiskt utnyttjas för ett olympiskt spel ska kunna hållas.

Mängder av ryska arbetare och minst 100 000 gästarbetare har fått hugga i. Men lönerna har för många helt uteblivit på grund av en omfattande korruption.

Klagar man kan det gå som för Mardiros Demirtjan. Flera entreprenörer har lierat sig med polisen som hotar, misshandlar eller torterar arbetare som kräver sin rätt.

Negativa konsekvenser för rättigheter

I slutet av förra året rapporterades att ryska myndigheter börjat fängsla många av de gästarbetare som hjälpt till att bygga arenorna och anläggningarna i Sotji. Enligt Human Rights Watch påstås arbetarna ha brutit mot Rysslands migrations- och anställningslagar.

I en rapport från organisationen beskriver man hur gästarbetarna inte fått kontakta advokater och vissa av dem har skickats ur landet helt godtyckligt.

"Uppdrag granskning" visar hur det här är en del i ett utstuderat system att tysta gästarbetare som klagar på uteblivna löner och usla arbetsvillkor. Arbetsgivarna samlar in gästarbetares pass och låtsas att man ska ordna nya arbetskontrakt. Men arbetaren får inget kontrakt och passet får de inte tillbaka. Så blir vistelsen i Ryssland och arbetet de utfört illegalt.

När den olympiska rörelsen får beskriva sig själv så pratar man om sig själv som en rörelse för mänskliga rättigheter. Spelen beskrivs alltid som folkfester för öppenhet, tolerans och förståelse över nationsgränser och kulturbarriärer. Men som "Uppdrag granskning" visar har OS i Sotji lett till motsatsen.

Analyserar inga rättigheter

I en rapport från Swedwatch från tidigare i år riktas skarp kritik mot den svenska delen av den olympiska rörelsen: man saknar en policy för mänskliga rättigheter, rörelsens stadga har ingen koppling till FN- eller ILO-konventioner.

OS-stadgan kräver inte heller att medlemmarna ska respektera yttrandefrihet, mötesfrihet, religionsfrihet, politisk frihet, rätt till rättssäkerhet, rätt till integritet, rätt till rättvisa arbetsförhållanden eller rätten att ansluta sig till en fackförening.

Man låter bli att göra analyser om spelen kan bidra till kränkningar av mänskliga rättigheter i värdlandet. Man analyserar inte heller vilka konsekvenser spelen haft för rättigheterna.

Som ett resultat av den olympiska rörelsens kallsinnighet kommer Ryssland i början av februari stå värd för vintersportens mest prestigefulla evenemang, samtidigt som mötes-, organisations- och yttrandefriheten kränks.

Följ ämnen i artikeln