Förlåt är inte ett svaghetstecken

– De misstag mitt parti gjort i det förflutna när det gäller relationerna med ANC och sanktioner mot Sydafrika gör det ännu viktigare att lyssna nu. Det är inte trots ANC och Mandela det finns så mycket att glädjas över i det nya Sydafrika, det är tack vare dem – och det borde vi konservativa vara tydliga med.

Det var David Cameron, Storbritanniens premiärminister, som sa det där.

Hans parti hade en historisk skuld och Cameron sa som det var: Det var fel att kalla ANC terroristorganisation, det var fel att kalla Nelson Mandela terrorist och det var fel att inte stötta sanktionerna mot den rasistiska apartheiddiktaturen.

Under veckan har vi påmints om att Camerons systerparti i Sverige – Moderaterna – också har en del att skämmas för i sin relation till befrielserörelsen ANC och Nelson Mandela.

M sa något annat

Ulf Adelsohn – som var partiledare för M när Reinfeldt gick med i partiet – ansåg att ”stackars negrer” skulle drabbas om diktaturen bojkottades. Carl Bildt skrev att det inte gick att säga att just apartheidförtrycket var särskilt motbjudande.

Stockholms starke man Sten Nordin var på 80-talet förbundssekreterare i Fria moderata studentförbundet och kampanjade för gerillan UNITA – som stöddes av Sydafrikas apartheidregim.

När andra – fackföreningar, partier, kyrkor, idrottsorganisationer, ja hela föreningslivet – talade med en röst mot förtrycket i Sydafrika sa M något annat.

I dag vill man inte kännas vid det.

Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och Gunnar Hökmark har alla intervjuats i dagarna. De pratar luddigt om att Mandela var en stor statsman, men att M inte har något att be om ursäkt för.

Reinfeldt borde ta efter

Det är ett kyligt och kompromisslöst fåneri som inte smickrar bilden av Moderaterna.

Fredrik Reinfeldt bör ta intryck av sin brittiske kollega.

Att erkänna att partiet man företräder en gång var på fel sida av historien är inget svaghetstecken. Man kan tvärtom framstå som både mänsklig och empatisk.

Följ ämnen i artikeln