Det är dags att stoppa skitlivet

BLÅSER PÅ UTVECKLINGEN Bland Sveriges unga är en femtedel arbetslösa och hälften har en tillfällig anställning. Otryggheten har blivit vardag, men inget händer från regeringens sida. I stället blåser man på den negativa utvecklingen.

Timanställd. Projektjobb. Arbetslös.

Bemanningsanställd. Vikarie.

Så där ser svensk arbetsmarknad ut för många unga. Ena dagen är man utan jobb, andra är man i en tillfällig och otrygg anställning.

I dag ligger ungdomsarbetslösheten på över 20 procent, men mer än hälften av de 15–24-åringar som har ett jobb är tillfälligt anställda. En fördubbling sedan slutet av 80-talet.

Livet skjuts på framtiden

Låt oss ta hotell- och restaurangbranschen som ett exempel. Hälften av alla som jobbar här är under 26 år. Fyra av tio anställda har otrygga visstids­anställningar som staplas på varandra eller dag-till-dag-jobb.

Många anställs också på nollkontrakt. Man har inte några schemalagda timmar, utan där det gäller att vara snabbast

på att svara på ett sms från chefen för att få chansen att jobba.  Bland anställda inom hotell- och restaurangbranschen uppger en tredjedel att de blivit nekade att ta rast, enligt en rapport från LO.

Och så där kan livet gå runt i åratal.

Utan fast jobb, inget hyreskontrakt, inga lån att köpa en bostad för. Volvo, villa, vovve? Knappast. Livet skjuts på framtiden.

Det var om det här som fjolårsantologin ”Skitliv” handlade om. I dag kommer en sorts uppföljare när tankesmedjan Arena Idé släpper ”Stoppa skitlivet” med förslag på hur arbetsmarknaden ska göras tryggare.

Vill förbjuda extrema skift

Det är ett ambitiöst program där man bland annat vill man skärpa lagarna för att stoppa missbruket av tidsbegränsade anställningar, lagstifta så att arbetsgivare måste erbjuda en bemanningsanställd tillsvidareanställning om hen varit på en och samma arbetsplats i minst tre år.

Vidare argumenterar man för att delade turer – där en arbetsdag delas upp i flera arbetspass med timmars obetalda uppehåll däremellan – och andra extrema skiftscheman ska förbjudas. Det arbetsrättsliga skyddet för folk som tvingats bli egenföretagare och f-skattare ska stärkas och kollektivavtalen ska ge samma villkor till bemanningsanställda som till tillsvidareanställda.

Otrygg – men samma skyldigheter

På svensk arbetsmarknad pågår ett långsamt systemskifte. Hela idén om vad det innebär att vara anställd håller på att förändras. Tryggheten och rättigheterna försvinner, men ansvaret och skyldigheterna är de samma.

Det är dags att vi börjar förhålla oss till det nu.

Men från regeringens sida har man valt att blåsa på utvecklingen. Moderaterna beslöt nyligen att förlänga provanställningstiderna för unga till 12 månader. Folkpartiet och Centerpartiet vill försämra anställningsskyddet och att unga ska tjäna mindre.

De verkar tycka att Sveriges unga förtjänar ett skitliv, helt enkelt.

Följ ämnen i artikeln