Utförsäkrade sjuka inget glädjebudskap

Glädjebesked för vem?  Mycket lite tyder på att folk är friskare och mer arbetsföra nu än tidigare. Däremot blir det allt färre som förtidspensioneras, medan antalet som lever på sjukpenning ökar. I det nya tuffa Sverige kan detta ses som en framgång.

17 augusiti 2013

Socialförsäkringar

”Glädjebudskapet väckte inte mycket medial uppmärksamhet”, ojade sig den liberala ledarsidan i tidningen Expressen i går.

Vad är det som har hänt? Har Estelle fått ett syskon? Ska man lägga ner Allsång på Skansen?

Nej.

Färre förtidspensionerade

Expressen är syrak över att nästan ingen uppmärksammat att SCB sagt att en rekordliten andel av den arbetsföra befolkningen lever på bidrag och försäkringsersättningar.

Fullt så omvälvande är kanske inte siffrorna. SCB:s eget pressmeddelande har rubriken ”Färre arbetslösa men fler sjukskrivna” och berättar att i fjol fick lika många bidrag som 2011. Antalet med sjukpenning ökar, men de förtidspensionerade blir färre.

Styrkebesked för Reinfeldt

Det hindrar inte Expressen, det här är ett styrkebesked för statsminister Reinfeldt. Han lovade att ta itu med ”utanförskapet” och nu får en mindre andel av folket förtidspension.

Men är folk friskare än förr? Är folk mer arbetsamma?

Väldigt lite tyder på det.

Nya hårdare regler

Att folk inte förtidspensioneras längre har en enkel förklaring. 1 juli 2008 infördes nya, hårdare regler. I dag går det nästan inte att bli förtidspensionerad.

Människor utförsäkrades från systemen. Över 65 000 har hittills lämnat sjukförsäkringen, inte för att de har blivit ­friska och mår bättre utan för att deras sjukdagar tagit slut.

Enligt Försäkringskassan egna analys av utvecklingen fick 14 procent av de som utförsäkrades 2010 socialbidrag året därpå.

Utsatta har blivit fattigare

Det är också där bidragsutbetalningarna ökar. Enligt SCB:s statistik ökar den totala andelen människor som får bidrag för arbetslöshet och sjukdom.

Ekots granskning från i fjol visade att bara en av tio utförsäkrade hade ett jobb sex månader efter att de utförsäkrats.

Bara två av hundra har fått ett arbete helt utan stöd från Arbetsförmedlingen.

Enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen återvände hälften av dem som utförsäkrades 2010 till sjukförsäkringen inom ett år.

Det enda som egentligen har hänt för de här människorna är att de har blivit fattigare när deras ersättningar dragits in.

Ändå används de av Expressen som ett bevis på hur framgångsrik regeringens politik är.

Långtidsarbetslösa allt fler

Enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik är 395 000 personer arbetslösa i dag. Det motsvarar 8,4 procent av arbetskraften. Samtidigt blir de långtidsarbetslösa allt fler.

Vid slutet av juli hade 139 000 personer varit arbetslösa i minst ett år – en ökning med 5 000 personer på ett år.

Genom att successivt höja trösklarna till de sociala försäkringarna, hamnar fler utanför systemen. Det kan man ju kalla glädjebudskap om man vill.

Men ett framgångsrikt recept mot ”utanförskap” är det knappast.

Följ ämnen i artikeln