Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Kaoset i Stockholm ger kraft till upprop

De marknadsekonomiska principer som applicerats på svensk vård gör att fokus är satt på ekonomi och produktion – inte patientbehov och patientsäkerhet.

Den varningen kom från två svenska läkare i ett upprop som publicerades i Läkartidningen förra månaden.

Svenska läkare spenderar minst tid i Europa på sina patienter och den ­produktionsstyrda vården sätter läkarnas yrkesetik ur spel, lät läkarna förstå.

De räckte ut en hand till de ansvariga politikerna: Det här fungerar inte längre, låt oss tillsammans skapa en vård som för all del är kostnadseffektiv, men där läkarnas professionalism och patienternas behov står i centrum.

Visst minns ni hur den högste ansvarige ministern bemötte den där utsträckta handen? ”Komplett nonsens”, lät han hälsa via sin presschef.

I dag har över 83 000 skrivit på uppropet.

I går berättade så Dagens Nyheter hur det av vårdbolaget Capio ägda S:t ­Görans sjukhus i Stockholm vägrar att ge hjärtpatienter intensivvård efter operationer – om de inte får betalt. Varför?

Sjukhus som en gång utrett patienter tar i regel tillbaka dem efter hjärtoperation på Karolinska ­universitetssjukhuset.

Men Capio ser intensiv­vården efteråt som ett nytt vårdtillfälle och vägrar ta tillbaka patienterna om de inte får pengar av Karolinska.

Så nu fylls operationsplatser på Karolinska av patienter som redan opererats – och patienter som behöver opereras skickas hem. De får inte plats.

Följden blir, enligt Karolinskas överläkare Helmuth Lang, att hjärtsjuka ­patienter inte opereras i tid och rent av avlider av det.

Sällan har väl läkaruppropets poäng ­illustrerats lika tydligt: När man släppte in ekonomismen i operationssalarna skickade man ut patient­behoven.

Sjukvårdens personal tycks redo att göra upp med systemfelen i svensk vård. Ansvariga politiker kallar det trams.

Följ ämnen i artikeln