En konspiratör i Säpos tjänst
26 juni 2013
Infiltratören
I går kunde Aftonbladet avslöja att officeren Hans-Erik Sjöholm sedan 1980-talets början varit infiltratör i Vänsterpartiet – partiet som då hette VPK.
Under stora delar av 1990-talet och 2000-talet lämnade Sjöholm upplysningar till Säkerhetspolisen, Säpo, om ledande vänsterpartister. Däribland tidigare partiledaren Lars Ohly och riksdagsmannen Jens Holm, som i dag sitter i miljö- och jordbruksutskottet.
Det kalla krigets logik att övervaka kommunister och Sovjetvänner var om inte lättsmält så åtminstone begripligt 1940, 1968 och kanske till och med 1989. Men under 2000-talet?
Då var Vänsterpartiet ett parti som agerade underlag till Göran Perssons socialdemokratiska regering och i praktiken utgjorde landets statsledning.
Vägrar berätta
Nättidningen Nyheter 24 kunde i går presentera en granskning över Hans-Erik Sjöholm nätaktivitet. Sjöholm ska på Facebook vara vän med ledande Sverigedemokrater som Björn Söder och Kent Ekeroth. Han gillar sidor som ”Lägg ner hatkampanjen mot SD” och ”Stoppa svenskfientligheten”.
I en kommentar beskriver han Sverige som ett kommunistland.
Fram träder bilden av en konspirationsteoretiker med sympatier långt ute på högerkanten. Kalla kriget-logiken, igen.
Varför använde Säkerhetspolisen Sjöholm, en moderat man värvat på ett EAP-möte? Och varför var man intresserade av att infiltrera Vänsterpartiet ända in i vår tid?
Det får vi inte veta. Säpo vägrar berätta. Och de säger att de inte är intresserade av vänsterpartisternas ”åsikter eller övertygelser”. De är bara intresserade av verksamhet där det finns misstanke om brott. Åsiktsregistrering är ju förbjudet!
Bara politisk brottslighet
I går presenterade den antirasistiska stiftelsen Expo sin årsrapport. Där berättar man att högerextrema grupper kraftigt ökade sina aktiviteter i fjol. Propagandaspridning, manifestationer och föredrag har ökat med 24 procent på ett år och totalt uppgår de till 1 824 aktiviteter. Samtidigt koncentreras aktiviteterna kring ett fåtal nationalsocialistiska grupper – däribland Svenskarnas parti.
Även här är Säpos svar det samma. De följer inte vit makt-miljön i stort, utan bara politiskt motiverad brottslighet.
Staten ska inte spionera
Vad det är för brottslighet man följer får vi inte veta.
Inte när det gäller nynazister. Och inte när det gäller kartläggning av våra riksdagsmän.
När det gäller nazisterna är det möjligen i sin ordning. Hemliga polisen ska ju i någon mån vara just hemlig.
Men två saker bör i varje fall vara klargjorda:
Säpo måste klargöra att man faktiskt respekterar förbudet mot åsiktsregistrering.
Staten ska inte utan starka skäl spionera på folkvalda politiker.