Din lön har sänkts – av Anders Borg

Reinfeldt pratar inte om att han vill ha fler låglönejobb eftersom det inte låter särskilt bra

Syftet klart sedan länge Redan 2005 räknade Moderaterna ut hur löneökningarna kunde hållas tillbaka tack vare jobb­skatte­avdraget.

Anders Borgs ekonomiska politik – med sänkta ersättningar till sjuka och arbetslösa och skatteavdrag för den som jobbar – leder till sänkta löner.

Den slutsatsen kan man läsa i en forskningsrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. Forskarna, ledda av professor Lars Calmfors, har följt ett representativt urval av den svenska befolkningen i SCB:s register mellan åren 2006 och 2009.

Håller tillbaka ökningarna

Egentligen är det ganska enkelt. Genom jobbskatteavdraget har friska människor med jobb fått mer pengar i plånboken

utan att deras löner höjts. Den försämrade a-kassan gör att det blivit allt mer

ansträngande att vara arbetslös. Tillsammans gör det att löntagare är mer benägna att acceptera lägre löner.

Och nu visar IFAU alltså att löne­ökningen blir mindre ju mer man tjänar på att arbeta jämfört med att vara arbetslös.

Slutsatsen bekräftar tidigare forskning, och det bekräftar också vad man väl egentligen redan vet: Att syftet med Moderaternas jobbpolitik är att hålla tillbaka löneökningarna.

Medveten strategi

Pressen på lönerna är inte någon ovälkommen bieffekt av politiken. Det är mekanismen som ska skapa tillväxt och fler arbeten på restauranger, på kaféer, i subventionerade rut-företag och i andra branscher där man aldrig kommer kunna betala ut särskilt höga löner. 2005, ett år före valvinsten, räknade Moderaterna till och med ut hur mycket lägre löneökningarna skulle bli tack vare jobbskatte­avdraget.

Ändå får moderata ministrar och tjänste­män något jagat i blicken när man pratar om det där. Man undrar varför.

I vintras befann sig statsminister Fredrik Reinfeldt i glassiga Davos. På World Economic Forum berättade han för världens ledare att han var bekymrad över att en så liten del av den svenska ekonomin består av låglönejobb. Sen kom det: Han pratar inte om att han vill ha fler låglönejobb eftersom det inte låter särskilt bra.

Människor tjänar för bra

2011 talade Anders Borg om för politikerna i Sveriges Kommuner och Landsting att de misslyckats som löneförhandlare eftersom ingångslönerna är för höga bland kommunanställda. Sedan lade han till att anställda i hotell och restaurang samt handeln också tjänar för bra.

Både statsministern och finans­ministern tycks alltså vara helt överens om att människor tjänar för mycket och att de gärna ser att lönerna minskar.

Nå, då vore det väl på tiden att också erkänna att den förda politiken lett till just lönepress ­– och att det varit tanken hela tiden.

Följ ämnen i artikeln