Tiden ute för glad naivitet

 Under de senaste 15 åren har Socialdemokraterna varit med och normaliserat ett ­extremt system. Nu blir det bättre ­reglerat”, sa Ibrahim Baylan (S).

”Jag har gått från glad naivitet till att vi behöver se över regelverket, och den resan har hela Miljöpartiet gjort”, fyllde Mats Pertoft (MP) i.

I går presenterade Friskolekommittén sina förslag på hur friskolorna ska bli bättre och man gjorde det i något så när brett politiskt samförstånd – M, S, FP, C, KD och MP är överens.

Det finns anledning att vara försiktigt positiv till beskeden, som speglar hur tonen i skol­debatten dramatiskt förändrats på bara något år.

Möjligheten att ta ut vinst blir kvar men enligt Friskolekommittén kommer förslagen sammantaget att innebära att möjligheterna för kortsiktiga aktörer att plocka ut vinst försvåras.

Skolinspektionen ska få göra en prövning av ägarnas bakgrund och kontrollera hur seriösa och långsiktiga de är. Vad det betyder exakt är kommittén ­inte ense om. Man överlåter det till Ägarprövningsutredningen som ska ­vara klar i februari 2014. Just nu ser det mest ut som att politikerna snällt ­tänker be riskkapitalbolag på paradis­öar att vara långsiktiga.

Det riktigt stora är att friskolorna ska tvingas öppna sina böcker så att man ska se att ens skattepengar verkligen går till utbildning. Dessutom vill man ­införa meddelarskydd och ­offentlighetsprincip på fri­skolorna.

Tyvärr saknas regler om ­lärartäthet och kommunerna får inget inflytande vid nya friskoleetableringar. Under snart två årtionden har idén om en gemensam, likvärdig och rättvis skola för alla barn fått förfalla.

I skolkorridorerna har det märkts. Skolresultaten har sjunkit, tolv procent av eleverna lämnar grundskolan ­utan fullständiga betyg. Skolsegregationen ökar.

I går visade sex partier upp enighet om friskolan.

Förhoppningsvis är det ett tecken på att den glada naiviteten som präglat hela skoldebatten är på väg bort.

Följ ämnen i artikeln