Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Varslet – ett steg för ökad jämställdhet

Dags för strejk I slutet av månaden lägger städare, vaktmästare, skolmåltidspersonal och vårdanställda ned jobbet.

Varje månad tjänar den svenska genomsnittskvinnan nästan 5 000 kronor mindre än sin bror, sin man eller sin son. Under ett helt arbetsliv kommer vår genomsnittskvinna att tjäna 3,6 miljoner mindre än de män hon möter i sin vardag.

Enligt Medlingsinstitutet så kan lönegapet vara stängt redan 2050 - om 37 år! - så det där är väl inget att hetsa upp sig över.

Jo, men det är nog det. Löneskillnaderna påverkar ju ens vardag på ett väldigt påtagligt sätt. Det avgör var man kan bo, om man kan resa på semester, om man kan köpa nya jeans när de gamla slitits ut. Det påverkar din pension, din föräldrapeng och din sjukförsäkring.

I veckan varslade fackförbundet Kommunal om strejk och blockad för 8 971 medlemmar som är anställda i landets kommuner och landsting. I slutet av månaden lägger städare, vaktmästare, skolmåltidspersonal och vårdanställda ned jobbet.

Varslet handlar om just detta - löneskillnader och rättvisa löneökningar.

Arbetsgivarsidan SKL tycker att industrins avtalade löneökningar på 6,8 procent på tre år ska vara det enda märket under tre år. LO-facken är överens om att det också ska räknas i kronor.

Sverige har en av världens mest könssegregerade arbetsmarknader. Arbetarlönerna i alla branscher som domineras av kvinnor ligger under genomsnittet. Lönerna i alla branscher där männen dominerar ligger över genomsnittet.

Och eftersom kommunalarna har lägre lön än metallarna kommer deras löneökningar bli lägre, om den bara räknas i procent.

Så för att löneskillnaderna mellan industriarbetaren och vårdbiträdet inte ska öka ytterligare så kräver Kommunal i stället ett kronpåslag: 1 740 kronor på tre år för alla yrken där genomsnittslönen är under 25 000.

Men arbetsgivarna är kallsinniga. Det är inte ansvarsfullt att höja kvinnolönerna med kronor i stället för procent, säger kommuncheferna.

Enligt egna beräkningar kan löneskillnaderna mellan en undersköterska och en bilmekaniker komma att öka med 800 kronor på tre år om arbetsgivarna får som de vill.

Är det ansvarsfullt? Att Kommunals medlemmar får negativ löneglidning medan mansdominerade yrkesgrupper får positiv löneglidning?

Det är många som pratar om att kvinnor tjänar för lite. Det är i sig inget konstigt.  2011 presenterade LO och SCB en mätning som visar att 83 procent av alla anställda anser att lönegapet mellan könen är för stort.

Nu är frågan vad cheferna på SKL tycker.

Följ ämnen i artikeln