Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Är du lönsam, gamle vän...?

När staten bestämmer vilka mediciner och läkemedel som ska subventioneras så väger man också in hur lönsamma olika­ ­patientgrupper är. Och eftersom pensio­närer bidrar mindre till ­samhälls­ekonomin så blir deras ­mediciner ­dyrare.

Så kan man förstå ett beslutsunderlag från myndigheten Tandvårds- och ­läkemedelsförmånsverket, TLV, som Svenska Dagbladet berättade om i går.

Det handlar om Zytiga, ett prostatacancerläkemedel som TLV inte vill ­subventionera eftersom man menar att läkemedlet varken ger livskvalitet eller överlevnad nog i förhållande till vad en behandling kostar samhället.

Men när Calle Waller, Prostatacancer­förbundets vice ordförande, begärde ut beslutsunderlaget kunde han dessutom läsa att subventionen skulle bli ännu ­dyrare för staten eftersom den genomsnittlige patienten – 69 år gammal – inte arbetar efter behandlingen.

”Förlängd överlevnad för den här ­åldersgruppen ger därmed upphov till ökade samhällskostnader”, skriver myndigheten.

Det finns något djupt besvärande i den för formuleringen. Det tycker även pensionärsorganisationen som nu vill anmäla TLV till diskriminerings­ombudsmannen, DO.

Svensk sjukvård anpassas – genom vårdvalsmodeller och dylikt – allt mer till friska människor med tillfälliga och övergående sjukdomar. Högkostnadsskyddet har höjts och läkemedlen har blivit dyrare precis som läkarbesöken. Och i går rapporterade TT att allt fler pensionärer hamnar hos Kronofogden, bland annat därför att de inte klarar att betala sina läkarbesök och mediciner.

Med beslutsunderlag och budget­propositioner, byråkratiska skrivningar och politiska riktlinjer bygger vi ett ­samhälle som struntar i de som inte ­arbetar.

Följ ämnen i artikeln