Utan känsla för ideologi
”Av intervjun att döma är Andersson mentalt redan finansminister”
Varför ska man rösta på Socialdemokraterna?
I inledningen till partiets nyss föreslagna partiprogram finns ett förslag:
”Samhället går att förändra. Den viktigaste lärdomen av socialdemokratins historia är just detta: Tillsammans kan vi göra samhället bättre.”
Det är ett bra svar, särskilt i ett Sverige där bostadsbyggandet minskat dramatiskt, inkomstklyftorna växer och skolresultaten sjunker.
Men vad betyder det?
Byggt upp ett stabilt lag
Under Stefan Löfvens ledning har Socialdemokraterna kravlat sig upp ur sin avgrund av hopplöshet.
Löfven har rekryterat medarbetare som står för kompetens, han bygger ett stabilt lag och verkar vara en bra chef. Hans fokus har varit jobben, men problemet är att han nu verkar leda sitt parti mot ett ideologiskt ingenmansland.
Säljare brukar prata om ”the elevator pitch” – hur man förklarar sitt budskap på under två minuter om man vill övertyga någon under en hissfärd.
Men vem kan i dag, på två minuter, förklara skillnaden mellan Socialdemokraternas och Moderaternas jobbpolitik?
Magdalena Andersson borde kunna det. Hon är ju ändå Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson. I helgen intervjuades hon i Ekots lördagsintervju.
Andersson är partiets kandidat till finansministerposten och den som är tänkt att ta över när svenska folket fått nog av Anders Borg.
Då räcker det inte att prata om politik enbart som en räkneövning. Då måste man kunna prata om politik som värderingar.
Av intervjun att döma är Andersson mentalt redan finansminister och ser det som sin främsta uppgift att spela ner alla försök att göra politik. Hon öppnade
för att acceptera regeringens hela bolagsskattesänkning och uteslöt att papperslösa ska ha lika rätt till sjukvård som alla andra.
Måste beskriva skiljelinjerna
Andersson fick även frågor om läx-rut, det riktade stödet till läxläsning för medelklassens barn. Reformen är klasspolitik i sin renaste form och har beskrivits som ”direkt stötande” av TCO:s ordförande Eva Nordmark.
Magdalena Anderssons främsta motargument tycks vara att läx-rut beretts illa. Men det finns en politisk utmaning här. Det viktigaste argumentet mot förslaget är att det handlar om jämlikhet.
Det ska sägas att läx-rut inte är den viktigaste frågan i svensk politik, men Anderssons resonemang är kännetecknande för Socialdemokraternas ideologiska hållningslöshet.
Landets största oppositionsparti måste bli bättre på att beskriva de politiska skiljelinjerna.
Det är dags att vakna ur det ideologilösa tillstånd där politik är en räkneövning och regeringsduglighet måttet för allt.