Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Åkessons politiska framtid står på spel

Vågar Jimmie Åkesson göra upp med samtliga krafter i partiet som ger uttryck för eller ursäktar rasism?

Ödestimmen Hur Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson agerar inom den närmsta tiden avgör hans öde och synen på hans parti.

Timmen är slagen för Jimmie Åkesson.

Skandalen kring toppföreträdarna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westlings våldsamma, rasistiska och kvinnofientliga uppträdande växer.

Och plötsligt är hela Jimmie Åkessons partiledarskap satt på spel. Hur han agerar inom den närmaste tiden kommer att avgöra hans öde och synen på hans parti.

Jimmie Åkesson gick med i Sverigedemokraterna 1995. Då var det ett parti där skinnskallar med nazist­symboler tilläts gå med i demonstrationstågen. Partiets dåvarande ledare, Mikael Jansson, talade då om att alla asylinvandrare som kommit till Sverige efter 1970 skulle tvingas lämna landet. SD var då ett parti som ville motarbeta "den homosexuella livsstilen" och som ville ha dödsstraff.

Tio år senare, när Åkesson var 25 år gammal tog han över som partiledare. Nu är hakkorsen borta och opinionsframgångarna större. I Svensk opinions senaste sammanvägning av en rad opinionsmätningar har det främlingsfientliga partiet ett väljarstöd på 8,8 procent.

Jimmie Åkesson är en av svensk politiks mest framgångsrika partiledare.

Men efter Utøya-attacken hände något. Det blev svårare för partiet att härbärgera personer som lät som Anders Behring Breivik när de beskrev världen och samhällsproblemen. Medier skrev allt oftare om partiföreträdare som ville ha skottpengar på statsministern och SSU:are som skulle dela öde med ungdomarna på Utøya.

Uteslutningsärendena blev fler och i höstas lanserade så Jimmie Åkesson en "nolltolerans" mot de egna partimedlemmarna. I slutet av oktober skickade han ut ett mejl till partiets samtliga företrädare där han uppmanade ”extremister, rasister och rättshaverister” att frivilligt lämna Sverigedemokraterna. Annars väntade uteslutning.

”Det skulle bespara oss en hel del arbete. Den som ändå väljer att stanna kvar, kommer inom kort att bli föremål för personärende och uteslutning”, skrev Åkesson.

Trots exceptionella opinionsframgångar är partiledaren uppenbart angelägen om att förmedla bilden av att extremister inte får plats i hans parti. 

"Nolltoleransen" är Jimmie Åkessons erkännande av att partiet har problem. Men den har inte drabbat de av Åkessons medarbetare som skildras i Expressens video. 

Kent Ekeroth har tagit en timeout. Erik Almqvist har tvingats lämna sin post. Bägge två sitter kvar i riksdagen och får stå kvar i medlemsmatrikeln.

Vid en pressträff i dag hävdade Åkesson att Ekeroth inte betett sig lika illa som Almqvist. Han har "inte gjort några politiska uttalanden", menar Åkesson. Men i den famösa videon hörs Ekeroth tydligt säga "ey, med vår politik så blir det inte fler sådana" riktat till komikern Soran Ismail.

Ungefär samtidigt meddelade partiets hårdföra ungdomsförbund, SDU, att de inte tycker att Åkesson gjort rätt som sparkat Erik Almqvist. SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand tycker att Almqvist är en "exceptionellt duktig politiker" och att det inte gynnar SD att peta honom.

Ungdomsförbundet har länge varit i öppen strid med Jimmie Åkesson och hans partiledning om den politiska inriktningen - tillbaka till rötterna eller en plats som salongsfähiga högerextremister. Nu växlas de konflikterna upp.

Vågar Jimmie Åkesson göra upp med samtliga krafter i partiet som ger uttryck för eller ursäktar rasism?

Om han inte gör det är beskedet tydligt till de svenska väljarna: rasism och extremism bara fel så länge Åkessons egen makt inte är hotad.

Följ ämnen i artikeln