Krisen har redan kommit till Sverige
Sedan i våras har 271 byggnadsarbetare sagts upp från sina anställningar i Skåne. I dag hotas var tredje skånsk byggnadsarbetare som jobbar för Skanska av uppsägning.
Det talas ibland om att krisen står för dörren, att det europeiska kaoset snart når Sverige och att vår arbetsmarknad står inför svåra prövningar.
Till delar av Sverige har krisen faktiskt redan kommit.
I september gick över 500 företag i konkurs. Industrikonjunkturen faller och är nere på samma låga nivåer som krisåret 2009.
230 anställda på Holmens pappersbruk i Hallstavik har varslats. 650 på Sony Mobile i Lund och 230 anställda vid Swedwoods träfanérfabrik i Tibro. Glasbruken i Årfors och Orrefors läggs ned och 130 personer blir av med jobben.
Det där bekymrar inte Fredrik Reinfeldt. I helgens partiledardebatt deklarerade han återigen att det inte blir någon höjning av a-kassan. Enligt statsministern gör a-kassan arbetslösa till slöfockar. Det är Reinfeldts besked till de människor i Hallstavik och i Säffle som nu går ut i arbetslöshet.
Att a-kassan har funnits som en fungerande omställningsförsäkring är en av förklaringarna till att löntagarna och deras organisationer kunnat acceptera att branscher och företag har kunnat försvinna utan att människors liv fullständigt slagits i bitar. Människor måste kunna gå från det gamla till det nya och då behövs en fungerande a-kassa.
Historiskt har Sverige sluppit våldsamma protester och vilda strejker när pappersbruk lagts ner, eftersom a-kassan garanterat att människors liv inte fullständigt slagits i bitar.
Utan fungerande skyddsnät finns en risk för att facken på sikt väljer en annan linje. Som är sämre för Sverige, och för ekonomin.
Det kanske kan vara värt att fundera på för Fredrik Reinfeldt, nu när varselvågen drar in över Sverige.