Om 38 år så kanske kvinnor tjänar rätt
21 JUNI 2012. Löneskillnader
I dag tjänar en svensk kvinna i genomsnitt 85,9 procent av vad hennes bror
eller man tjänar. Det visar siffror som Medlingsinstitutet presenterade vid en pressträff på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm i går.
Valet av plats ser ut som en tanke. De där procenten gör ju skillnad i plånboken. I fjol skilde det över 5 000 kronor mellan män och kvinnor i genomsnittlig månadslön. Störst är lönegapet bland
anställda i landsting och tjänstemän i privat sektor.
Jämställt år 2050
Men misströsta inte! Lönegapet har på fem år minskat med 2,2 procent, enligt Medlingsinstitutet. Med lite tur och med den här takten så kanske lönerna är jämställda lagom till 2050. Men det finns ingen anledning att luta sig tillbaka och vänta i 38 år på att det ska lösa sig.
Löneskillnader påverkar var man kan bo, om man kan köpa nya jeans när de gamla gått sönder, om man kan åka på
semester, när man kan, om man lyckas spara undan pengar till sig själv eller sina barn, om man kan köpa den dyra ketchupen till färskpastan eller får nöja sig med rödfärgad sörja till snabbmakaronerna.
Kvinnor jobbar deltid
Sverige har en av världens mest köns-
segregerade arbetsmarknader och löneskillnaderna mellan män och kvinnor är en rättvisefråga som måste åtgärdas. För det finns ett brett folkligt stöd. I fjol presenterade LO och SCB en undersökning som visade att svenskarna tycker att löneskillnaderna mellan könen är alldeles för stora.
Det är inget hokus pokus som gör att det ser ut så här. Det handlar om kön. En förklaring till skillnaden mellan könen är att kvinnor jobbar deltid – dessutom
ofta ofrivilligt – i mycket högre grad än män. Därför är det bra att Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin meddelat att partiet kommer införa rätt till heltid i de kommuner där man styr.
Inte råd att vänta
Men deltiderna lyckas inte förklara allt. Även om man räknar upp alla löner till heltid saknas det fortfarande över 4 000 kronor i kvinnornas lönekuvert – varje månad. Kvinnor är inte bara lågavlönade, de är felavlönade. Ju fler kvinnor som arbetar i en bransch, desto lägre är deras relativa lön i jämförelse med mansdominerade branscher.
Förra året räknade tidningen Arbetet fram att om skillnaderna mellan mäns och kvinnors inkomster inte minskar kommer en kvinna under sitt arbetsliv tjäna 3,6 miljoner mindre än en jämnårig man.
Det är många – löntagarorganisationer, arbetsgivare och politiker – som pratar om lika lön för lika arbete. Ord kostar inget, men landets kvinnor har inte råd att vänta i 38 år på att få rätt lön.