Den moraliska skulden väger tungt
När Aftonbladet i mars började granska Lundin Petroleums affärer i nuvarande Sydsudan kastades oljejätten in i en kris. I dag, på Lundins årsstämma, ska ägarna - bland annat Folksam, AMF Pension och AP-fonderna - avgöra om det behövs en oberoende granskning av företagets affärer i det härjade afrikanska landet.
Egentligen är det konstigt att det är först nu en del av ägarna vill ha klarhet.
Redan 2010 presenterades rapporten "Unpaid debt”, som visar att det finns ett direkt samband mellan Lundins verksamhet i södra Sudan och en upptrappning av inbördeskriget - där 12 000 dödades och 160 000 föredrevs.
Rapporten fick Internationella åklagarkammaren att börja utreda Lundin Petroleum för folkrättsbrott, delaktighet i massmord och folkdeportationer. Där kan man också läsa att Lundin Petroleum i jakt på profit dragit nytta av den sudanesiska regimens allvarliga brott mot mänskligheten.
Det är också värt att påminna om att det Sudan som Lundin Petroleum köpte utvinningsrättigheter av var en brutal diktatur som USA stämplat som terrorstat. Företaget hade inte några etiska skäl till att hålla sig borta. Och ägarna verkar inte heller ha brytt sig.
Den svenska företagsgruppen, Lundin Group, där Lundin Petroleum ingår har länge haft verksamhet i länder där de mänskliga rättigheterna regelmässigt kränks. Redan på 80-talet letade man olja i apartheid-Sydafrika och Oman. "Listan över verksamhetsländer ser snart ut som en kopia av de listor som utrikesdepartementet utfärdar över platser som inte bör besökas", skriver Johan Anderberg i ett reportage om Lundin i tidskriften Fokus.
I oktober 2002 hamnar gruppen på en svart lista över företag som FN anser plundrar Kongo på sina naturtillgångar. Då hade Carl Bildt, i dag Sveriges utrikesminister, suttit i styrelserna både Lundin Petroleum och Vostok Nafta i två år.
Det ingen nyhet att Lundins verksamhet i många fall inte hade kunnat bedrivas utan skydd av våldsamma diktatorer. Och det är ingen nyhet att Lundins är naiva profitörer som helst inte tar några etiska hänsyn.
Oavsett vad ägarna kommer fram till i dag på stämman - granskning eller inte - så blir det svårt att komma förbi bolagets moraliska skuld.