Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Kalla oljeaffärer i Bildts skugga

I dag återupptas rättegången i Addis Abeba mot de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Över rättssalen kastar Carl Bildts oljeaffärer en mörk skugga.

Journalisterna tog sig in i den etiopiska Ogadenprovinsen för att titta närmare på vad oljebolaget Lundin Petroleum – där Carl Bildt satt i styrelsen under sex år på 00-talet – haft för sig i området sedan 2006.

Det är lätt att förstå varför. I oktober 2002 hamnade Lundingruppen på en svart ­lis­ta över företag som FN anser håller på att plundra Kongo på sina naturtillgångar.

I fjol pekades Lundin Petroleum ut av en människorättsgrupp för att ha dragit nytta av den sudanesiska regimens allvarliga brott mot lokalbefolkningen när de etablerat sig kring oljefälten i Sudan.

Rapporten gjorde att Internationella åklagarkammaren beslutade inleda en förundersökning om folkrättsbrott.

Eftersom Carl Bildt satt i styrelsen för Lundin Petroleum mellan 2000 och 2006 skulle ett väckt åtal få stora politiska konsekvenser. Affären har redan allvarligt skadat Lundins varumärke. Carl Bildt är ännu märkvärdigt oberörd.

Sedan i maj innehar Sverige ordförandeskapet i Arktiska rådet, ett samarbetsforum där länder kring Arktis gemensamt arbetar för en ansvarsfull utveckling av regionen. I veckan röstade regeringen och Sverigedemokraterna ner två motioner om att Sverige, genom sitt ordförandeskap, bör verka för ett förbud mot ny oljeborrning i Arktis. Så blev det nu inte.

I januari 2007 fick Lundin Norway A/S, helägt dotterbolag till Lundin ­Petroleum, licenser för oljeborrning

i Arktis godkända av den norska regeringen. Sista ansökningsdag var den 28 september 2006. 18 oktober samma år ­lämnade Bildt så Lundin Petroleum och blev Sveriges utrikesminister.

Sedan i maj är han ordförande för Arktiska rådet och kommer alltså inte verka för ett förbud mot ny oljeborrning.

Följ ämnen i artikeln