Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Den amerikanska vintern har börjat

Vad demonstranterna som deltar i den löst sammansatta upprorsvågen Occupy Wall Street definitivt har förlorat är tilltron till de offentliga institutionerna. Demonstrationerna har spridit sig långt utanför finanskvarteren på Manhattan. I helgen rapporterades att hundratusentals människor samlats under proteströrelsens paroller i städer som Los Angeles, Boston och Portland.

Demonstranternas ilska är riktad mot den finanskapitalistiska girigheten och en känsla av att det amerikanska samhället håller på att slitas isär. Det är inte svårt att hålla med.
 

I dag tar mer än 45 miljoner amerikaner emot matkuponger. Enligt officiell statistik lever nästan var sjätte amerikan i fattigdom. Så många har inte varit fattiga sedan Bill Clinton tillträdde som president 1993. Den officiella arbetslösheten ligger på 9,1 procent – den inofficiella på 16,2 procent.

Samtidigt får lönsamma storföretag skattelättnader på flera miljarder dollar årligen och Bank of America har ­inte ­betalat en dollar i skatt de senaste två åren. Skattetrycket som andel av BNP sjunker i USA och en mångmiljardär som Warren Buffett betalar mindre i skatt än sin sekreterare.
 

För 20 år sedan ville de flesta amerikaner inte höja skatterna för de rika. I den amerikanska drömmen finns ju hoppet om att själv en dag bli rik. I dag är 72 procent av befolkningen för sådana skattehöjningar, enligt en opinionsundersökning i New York Times.

Nu går Occupy Wall Street-demonstrationerna in på sin tredje vecka och demonstranterna firar detta med att nu klä ut sig till pengaätande zombies.

Missnöjets vinter har nog bara börjat i Amerika.

Följ ämnen i artikeln