Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Amerikanerna har gett upp drömmen

”Hon tycker att Disneyfilmen ”Lejonkungen” är propaganda för homosexualitet.”

Högerprofil Senatorn Michele Bachmann segrade i ett republikanskt provval med kandidater som vill utmana presidenten Barack Obama. Hon hatar bland annat homosexuella, aborträtten och evolutionsläran.

Den amerikanska högern formerar sig inför presidentvalet 2012. I helgen höll republikanerna ett slags provval i staden Ames i Iowa för att ta tempen på de kandidater som sagt sig vilja utmana Barack Obama.

Som segrare står Michele Bachmann, 55 år gammal, kongressledamot för Minnesota och mycket omtyckt av den högerpopulistiska Tea Party-rörelsen.

Nu är provvalet inte bindande och kritik har riktats mot ­hela upplägget där kandidaterna köpt biljetter till sina support­rar i utbyte mot röster. Enligt nyhetsbyrån Reuters ­hade Bachmanns kampanj köpt 4 000 biljetter. Hon fick samman­lagt 4832 röster.

Disney gör homoreklam?

Michele Bachmann är nu en av de hetaste kandidaterna till att företräda Republikanerna i nästa års presidentval.

Mest känd är hon kanske för sina aparta uttalanden. Hon har sagt att det är ett ”intressant sammanträffande” att svin­influensan bara bryter ut när USA styrs av en demokrat (hon tycks ha glömt att republikanen Gerald Ford var president när svininfluensan bröt ut på 1970-talet).

Hon menar att det inte finns en enda vetenskaplig studie som visar att koldioxid är skadligt. Hon tycker att Disney-­filmen ”Lejonkungen” är propa­ganda för homosexualitet.

Kompromisslösa åsikter

Bachmann är en udda fågel, men inte unik. Visst, hon hatar homosexuella, aborträtten och evolutionsläran med en särskild frenesi, men i de ekonomiska frågorna är hon lika kompromiss­lös som de andra kandidaterna. Inga skatter ska höjas, de statliga utgifterna ska strypas.

Efter Clinton hade USA rekord­stora överskott. Sedan kom Bush, massiva skatte­sänkningar, inflation, krig, statsskuld, finanskris, räddnings­paket och nioprocentig arbetslöshet.

Nu lever landet mitt i krisen.

Självklart måste USA komma till rätta med sitt underskott. Men den stora frågan just nu är arbetslösheten – en av sex ameri­kaner som vill jobba ­saknar heltidsanställning. Sam­tidigt som landets 15 000 rikaste­ familjer dubblerar sina års­inkomster blir medelklassen allt fattigare när lönerna ­sjunker.

Svarslösa republikaner

Frågan politikerna borde foku­sera på just nu är tillväxten.

Hur ska man få företag och banker att börja betala skatt? Hur ska USA undvika att bli omsprunget av Kina, hur ska man hindra att allt fler amerikaner gör en klassresa nedåt?

På de frågorna har Michele Bachmann och republikanerna inga svar.

För 20 år sedan ville de flesta amerikaner inte höja skatterna för de rika. I den amerikanska drömmen finns ju hoppet om att själv en dag bli rik. I dag är 72 procent av befolkningen för sådana skattehöjningar, enligt en opinionsundersökning i New York Times.

Man har gett upp hoppet.

Följ ämnen i artikeln