Greker redo – för storstrejk

MASSPROTEST Grekland skakas av nedskärningar i landet. Nu ska Giorgios Papandreous försöka att få politiskt stöd för ett nytt krispaket. Samtidigt kallar GSSE och Adedy ut sina 2,5 miljoner medlemmar i strejk.

Greklands löntagare rustar för strid. Mellan tisdag och onsdag nästa vecka kommer stora ­delar av landet att stå stilla när GSSE och Adedy, de grekiska mot­svarigheterna till LO och TCO, kallar ut sina 2,5 miljoner medlemmar i en generalstrejk.

Strejken är en protest mot de sociala orättvisorna och massarbetslösheten som följt i nedskärningspolitikens spår.

– När jag insåg hur illa ställt det var med landet efter tiden med högerregeringen tyckte jag att Papandreous nedskärningar var rätt. Men nu? Ingen kan ge carte blanche till låne­hajarna längre.

”Är en protest”

Han som pratar heter Lefteris Petropoulos. Tillsammans med ett hundratal kolleger från vapenproducenten EAS fabrik i Hymettus har han samlats framför finansdepartementets byggnad vid Syntagmatorget.

Regeringens har planer på att göra sig av med EAS och framtiden är osäker för Lefteris och hans kollegor. Flera av dem har gått med i Pame, en kommunistisk organisation inom GSSE, men det är inget för Lefteris.

– Jag har alltid varit trogen ­socialdemokraterna, men vore det val i dag skulle jag rösta på kommunisterna. Som en ­protest!, säger han.

Nytt sparprogram

I tisdags fick Giorgios ­Papandreous ombildade regering parlamentets förtroende. Nu ska de försöka få politiskt stöd för ett nytt brutalt krispaket – som måste sjösättas före 3 juli.

Om man lyckas får Grekland pengar av IMF och euroländerna så att man kan betala sina mest akuta lån. Sedan är landet garanterat nya jättelån för att kunna betala av sitt groteska skuldberg.

Samtidigt räknar allt fler med att de kommande utbetalningarna mest handlar om att köpa tid. De finansiella och politiska makthavarna i Europa antas ­bara vänta på en mindre dålig tidpunkt att skriva ner Greklands skulder och sedan få ut landet ur eurosamarbetet.

Under tiden ska flygplatser, hamnar, motorvägar, företag, banker och fastigheter privatiseras. Den offentliga sektorn ska hårdbantas. Välfärdssystemen minimeras. Statsanställdas löner ska sänkas ännu mer. Samtidigt ska skatterna och momsen chockhöjas.

Stor arbetslöshet

Grekerna har fått sin levnadsstandard sänkt dramatiskt det senaste året. 25 procent av ­befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Arbetslösheten är uppe i 16 procent.

Varför? Så att europeiska ­banker ska hållas vid liv, banker som glatt lånat ut pengar till Grekland trots att de vetat att landet inte skulle kunna betala tillbaka. De har i stället kallt räknat med att någon annan skulle ordna det.

Demonstrationerna och strejkerna är ett tecken på att grekerna tröttnat på att vara ”någon annan”.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln