Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Datalagringsdirektivet – både fel och omöjligt

Publicerad 2011-03-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För fem år sedan beslutade EU-parlamentet att Datalagrings­direktivet skulle skrivas in i nationell lag. Nu har det blivit dags. I dag går en oenig riksdag till votering.

De borgerliga och Socialdemokraterna förväntas rösta för den kontroversiella lagen medan övriga partier röstar mot.

Beroende på hur väl de olika partierna får sina ledamöter till omröstningen kan direktivets kritiker i minoriteten bordlägga frågan i ytterligare ett år.

Det som står på spel är en övervakningslag av sällan skådat slag. Teleoperatörerna blir enligt lag skyldiga att lämna över all trafikinformation till myndigheterna. Besök på sajter. Vem som talar med vem i telefon. Och var telefonerna befann sig under samtalet. Det rör sig alltså om att sätta oacceptabla statliga spårsändare på medborgarna.

Det väldiga ingreppet i privatlivet är något som EU håller på att utreda.

Förhoppningsvis ska lagstiftningen kunna förbättras framöver. Men regeringen vill sin vana trogen driva igenom lagen och sedan korrigera i efterhand.

Sverige är inte heller sist kvar att göra direktivet till lag.

Många EU-länder har låtit bli att implementera EU-direktivet på grund av dess effekter på rättssäkerheten.

Inte nog med att direktivet är fel i sig. Det är till råga på allt omöjligt att uppfylla till halvårsskiftet.

De datorsystem som behövs för att lagra all trafikdata är inget man ordnar fram på några månader. Teleoperatörerna har varit väldigt tydliga. Och det borde vara uppenbart för vem som helst.

För ett år sedan valde regeringen att skjuta upp implementeringen av direktivet med hänvisning till att rättssäkerhetsaspekterna inte var ordentligt utredda.

Det är de fortfarande inte. Regeringen borde kunna säga detta. Även efter valet.

Björn Fridén